VJEČNI MATERIJAL

Mramor je u trendu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Najnoviji trendovi u opremanju interijera istaknuli su mramor kao značajan materijal u oblikovanju namještaja te ga odsad ponovno nalazimo u kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim boravcima i kupaonicama

Mramor je ponovo dokazao da je vječan materijal. Iako se posljednjih godina nije isticao u modernim izvedbama namještaja, sada je ponovo zauzeo istaknutu poziciju. Zaljubljenici ovog predivnog kamena mogu biti s pravom zadovoljni – odsad se ne koristi intenzivno samo u raskošnim klasičnim stilovima uređenja, već i modernim minimalističkim, u kojima do izražaja dolazi njegova izražajnost i ljepota.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Okvir kamina od mramora zadovoljava trendovske zahtjeve

Mramor pripada grupi taložnih stijena i kao takav nije otporan na smrzavanje. Korišten je stoljećima u arhitekturi i umjetnosti zbog svoje ljepote i dobrih mogućnosti oblikovanja. Danas se najčešće se koristi u interijerima za izradu namještaja, kamina, podnih i stubišnih obloga, unutarnjih prozorskih klupčica i drugih elemenata, koji nisu direktno izloženi atmosferskim utjecajima. Karakterizira ih široka paleta uzoraka i boja.

Voštani premazi, koji djeluju kao impregnacija, zaštitit će mramor od prljavštine i vlage te omogućiti njegovo lakše čišćenje. Mramor je u konačnoj obradi poliran, mat ili četkani, čime dobiva protuklizna svojstva, pa se može koristiti i u vlažnim prostorijama poput kupaonica. Najnoviji trendovi u prvi plan stavljaju polirane mramore, koji svojim sjajem i raskošnim bojama uljepšavaju prostor. Mramor je prirodni materijal i kao takav se odlično kombinira s drvom, metalom, opekom i drugim materijalima.

Ovaj predivan kamen nalazi svoje mjesto u svim prostorijama doma. U kuhinjama se koristi kao radna ploha ili zidna obloga u različitim bojama. Kuhinja obogaćena mramorom dobiva novu dimenziju i postaje raskošna u svom konačnom vizualnom dojmu. Mramor se ističe svojom ljepotom bilo da se koloristički naglašava ili stapa s ostalim materijalima kuhinje. Profinjenost i elegancija kuhinja s mramornim plohama dolazi do izražaja u svim stilovima uređenja.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U blagovaonicama se mramor ističe na plohama stolova i komoda. Noge stola se mogu izraditi iz istog ili sasvim drukčijeg materijala, koji tako dodatno ističe njegovu raskošnu plohu. Mramorni stolovi se osobito preporučuju u prostranijim blagovaonicama kako bi dimenzija stola, debljina ploče i osjećaj moći koji ovakav stol donosi u prostor došli do punog izražaja.

U dnevnom boravku postaju izuzetno popularni klub stolići od mramora, komode s mramornim plohama kao i drveni namještaj s mramornim ručkama ili ukrasima. Prisutnost mramora kroz ukrasne predmete ili detalje na stolnim ili stojećim lampama, također je preporučljiva. Ovaj prirodni kamen postaje toliko popularan da njegovom prisutnošću u prostoru sigurno ne možete pretjerati.


Okvir kamina od mramora zadovoljava trendovske zahtjeve za prisutnošću ovog materijala u prostoru. Raznovrsne mogućnosti odabira boja i šara, omogućit će vam da mramor prilagodite postojećoj boji parketa, zida ili namještaja. Na sve vaše zahtjeve, mramor kao materija ima odgovor i kao takav će odlično ispuniti sve vaše interijerske zahtjeve.

Mramor u kupaonici zauzima istaknutu poziciju stoljećima. Osim podnih i zidnih obloga, koristi se u izradi kupaonskih elemenata, koji tako postaju prave skulpture i ukras kupaonice. U manjim prostorima se preporučuje koristiti kao zidna i podna obloga te za izradu ploče s umivaonikom dok se u većim kupaonicama preporučuje izrada ležećih kada i samih umivaonika od ovog kamena. Na taj način kupaonski prostor postaje pravo umjetničko djelo, a atraktivne kompozicije se postižu jednobojnim ili višebojnim kombinacijama.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!