VARA SE NA SVE STRANE

Može li se živjeti u svijetu bez poštenja?

11.05.2014 u 08:34

Bionic
Reading

Zabrinut nad stanjem u srednjim školama i na sveučilištima, Međunarodni centar za akademsku čestitost pri Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini otvorio je za američke srednjoškolce i studente natječaj, pozivajući ih da plakatima i videom odgovore na provokativno pitanje: 'Kako bi bilo živjeti u svijetu bez poštenja?' Što bi na to odgovorili hrvatski školarci?

'Pri odabiru novog zaposlenika presudne su tri kvalitete: poštenje, inteligencija i energija. Nedostaje li prva, ostale dvije stajat će vas glave', izjavio je treći najbogatiji čovjek na svijetu i filantrop Warren Buffet, kada su ga pitali kako regrutira nove ljude u svoju multinacionalnu kompaniju Berkshire Hathaway, kojoj je godinama uspješno na čelu.

Poštenje i čestitost kao prva odlika u poslu? Ili politici? Da, ali ako ne slušate i ne čitate vijesti iz Lijepe Naše. Zvuči to utopijski u svijetu u kojemu se na svakom koraku osjećate nasamareni. U politici, sportu, biznisu, medijima, školstvu. Ali nije to samo naša specijalnost, iako smo zanat pristojno ispekli.

Vara se više no ikad

Pretpostavljajući da mnoge stvari ipak kreću od obrazovanja te zabrinuti stanjem u srednjim školama i na sveučilištima, Međunarodni centar za akademsku čestitost pri Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini otvorio je ovih dana među američkim srednjoškolcima i studentima natječaj, pozivajući ih da plakatima ili video uradcima odgovore na provokativno pitanje: 'Kako bi bilo živjeti u svijetu bez poštenja?' Prvonagrađenima se, dakako, smiješe vrlo vrijedne nagrade.

'Nažalost, većini učenika i studenata nije teško zamisliti takav svijet, jer mnogi u njemu već žive', kaže Victor Dorff, američki pedagog, pravnik i novinar, koji se često vraća temi poštenja, varanja i korupcije u obrazovnom sustavu.

Neposredan povod raspisivanja natječaja vjerojatno je najnovija porazna anketa među 3.600 učenika u šest srednjih škola Nove Engleske, u kojoj je 95 posto njih priznalo da su varali u proteklih godinu dana zbog dobivanja boljih ocjena, iako ih je 57 posto ustvrdilo da 'varanje nije moralno'. I u istraživanju učeničke etike Sveučilišta Rutgers tri godine ranije na 24.000 učenika u 70 srednjih škola, jednak postotak ispitanika je priznao varanje pri provjeri znanja.

'Statistike pokazuju da srednjoškolski učenici varaju više no ikada', zaključuje Victor Dorff, no kaže da mnogima uopće nije jasan taj pojam, navodeći kao primjer mišljenje nekih koji smatraju da varanje nije lažiranje rezultata laboratorijskih pokusa, nego samo kopiranje tuđih testova. Upitavši ih što misle o sudioniku maratona koji je neoznačenom prečicom skratio trku, mnogi su odgovorili da se 'tip dobro snašao'.

Uz to, tehnologija im ide na ruku. Nedavno je u elitnoj njujorškoj gimnaziji Stuyvesant otkriven 16-godišnji učenik koji je mobitelom snimao testove i prodavao ih drugim učenicima, nakon čega je zajedno s desetak kompanjona izbačen iz škole, ravnatelj je dao ostavku, a mobiteli su zabranjeni u njujorškim školama. U gimnaziji Corona del Mar kalifornijskog Newport Beacha učenici su masovno odgovore za testove iz povijesti kupovali putem Amazon.coma.

'Posuđuju' se teze i u doktorskim disertacijama

A klinci se imaju u koga ugledati. Nedavno je u Zračnoj bazi Malmstrom za nuklearno oružje u Montani otkriveno da se stotinjak visokih vojnih dužnosnika na 'neprimjeren' način dokopalo odgovora na pitanja strogo čuvanih testova. Varanje na ispitu iz srednjovjekovne književnosti nije dopustivo, ali kada je riječ o nuklearnom oružju, stvari ipak postaju ozbiljnije. Ili ako vas u zrakoplovu vozi pilot s kupljenom diplomom.

Prije godinu dana direktor Školskog vijeća grada Toronta Chris Spence morao je odstupiti s dužnosti kada se saznalo da su njegovi publicistički radovi i doktorat plagijati, ali je dao na znanje da i nadalje namjerava predavati etiku na Sveučilištu Ryerson. Njemačka ministrica obrazovanja Annette Schavan morala je napustiti ministarsku fotelju i dužnosti na Minhenskom sveučilištu, jer se slučajno otkrilo da je 'posudila' dio svojih teza u doktorskoj disertaciji objavljenoj prije trideset godina. Jest da su Nijemci ludi za doktorskim titulama (imaju ih najviše u Europi, 25.000 novih godišnje) pa otuda i veći pritisak da se titulom okiti svaki značajniji položaj; jest da je žena bliska prijateljica kancelarke Angele Merkel, ali u politici nema prijatelja i bespogovorno je prihvatitila posljedice.

To ne namjerava bivša glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj, osuđena na godinu zatvora zbog krivotvorenja diplome Filozofskog fakulteta, najavivši žalbu na prvostupanjsku presudu. Kao što i Karamarkov blizak suradnik i saborski zastupnik Milijan Brkić ne odgovara na optužbe o prepisivanju čak i tipfelera nečije diplomske radnje. Krajem prošle godine gradonačelnik Brčkog Anto Domić izjavio je da je u postupku provjere diploma uposlenih u Vladinim organima i institucijama utvrđeno 19 krivotvorenih diploma zaposlenika u Vladinim službama. Sjećate li se još 'afere indeks' i cjenika ispita? Sve je dobro dok netko ne otkrije prste u pekmezu, bilo da je riječ o prepisanoj diplomi našeg političkog miljenika ili posuđenim doktorskim tezama njemačke ministrice, pa makar i nakon tri desetljeća. Kome je neugodnije?

Poštenje ostaje zauvijek

Zašto bi mladi prolijevali znoj i suze trčeći maraton, kada se do saborskog zastupnika može stići i prečice? Američki psiholozi sve učestalije učeničko i studentsko varanje tumače sve većom konkurencijom i golemim pritiskom da moraju uspjeti pod svaku cijenu. U nas će reći da je to postao način na koji smo naučili funkcionirati. Uostalom, političari lažu, bankari varaju globalno, farmaceutske tvrtke ne biraju sredstva da dođu do ekstra profita, znanstvenici sve više nabildavaju CV-je najbanalnijim aktivnostima, u intervjuima za posao svi su neprikosnoveni stručnjaci, a na izborima nezavisni promatrači moraju nadzirati regularnost 'svečanosti demokracije'. Lista ilegalnih i legalnih, sitnih i krupnih prevara je pregolema, pa će doista biti zanimljivo vidjeti kako američki školarci doživljavaju život u svijetu bez poštenja. Još zanimljivije bi bilo vidjeti kako ga vide naši.

'Na današnjim je školarcima da kulturu varanja odbiju kao nepoželjno nasljeđe prethodnika', kaže Victor Dorff. Zvuči optimistično, kao i plemeniti zaključak da 'uspjeh, novac i karijera dođu i prođu, a poštenje ostaje zauvijek'. Naročito onima koji se drže devize Napoleona Prvog da je 'poštenje najsigurniji način da ostanete siromašni'.