SLOŽENI ODNOSI

Može li preljub ojačati brak?

10.04.2013 u 11:17

Bionic
Reading

'U nekim slučajevima prevara čak može učvrstiti brak ili dugu vezu', tvrdi psiholog Michael S. Broder, autor knjige 'Can Your Relationship Be Saved? How to Know Whether to Stay or Go'

Ako ste nedavno doznali da vas partner vara (ili vi možda varate njega), prva reakcija uvijek je – veza je gotova! Budući da ljudi koji se nađu u ljubavnom trokutu doživljavaju pravi emocionalni uragan, logično je da pretpostave tako nešto. No trezveniji pogled na cijelu situaciju nudi i nešto drugačiji uvid.

U nekim slučajevima prevara može i učvrstiti brak ili dugu vezu, tvrdi psiholog Michael S. Broder, autor knjige 'Can Your Relationship Be Saved? How to Know Whether to Stay or Go'. Prema njegovim riječima, afera je svojevrstan poziv u pomoć koji omogućava partnerima da prepoznaju nakupljene probleme u vezi i razriješe ih.

Kako bi prevara uopće mogla biti element koji će zapravo pridonijeti novom rođenju braka, partneri nipošto ne bi smjeli uspoređivati svoju bračnu aferu s izvanbračnom. Kako pojašnjava dr. Broder, to su dvije različite veze – izvanbračna je nova i prepuna strasti te lišena bilo kakvih problema, a bračna je dugogodišnja i ispunjena problemima, no to ne znači da je manje vrijedna. 'To je kao da uspoređujete normalan, svakodnevni život s godišnjim odmorom', istaknuo je dr. Broder.

Partnerima savjetuje da svatko najprije preispita sebe – svoja očekivanja u pogledu sebe i partnera te svoja očekivanja od braka. Potom, kaže dr. Broder, partneri zajedno trebaju sjesti i otvoreno razgovarati. Vide li se i dalje u braku?

'Ako partneri odluče raditi na braku, onda nema više mjesta stalnom kopanju po prošlosti, optuživanju, okrivljavanju i kritiziranju. Onda zajedno trebaju gledati u budućnost, raditi na svome braku, a ako su se problemi jako nagomilali, mogu potražiti i pomoć bračnog terapeuta. U svakom slučaju, uz puno truda brak je moguće ponovno oživjeti i učiniti ga lijepom zajednicom', zaključuje dr. Broder.