Dr. Ana Maletić

Moguće je ponovo imati bujnu kosu

20.06.2022 u 16:12

Bionic
Reading

Dr. Ana Maletić jedina je hrvatska liječnica primljena u krug najboljih: ISHRS – International Society of Hair Restoration Surgery, Međunarodno društvo za transplantaciju kose koje okuplja samo najbolje liječnike svijeta.

1. Vaše poliklinike se nalaze u Zagrebu i Daruvaru. Koliko već postoje i za koja područja su specijalizirane

Poliklinika u Daruvaru otvorena je 1998.g, a u Zagrebu 2016.g. U sklopu naših poliklinika imamo Centar za kosu, Centar estetske kirurgije i Laserski centar, te tako obuhvaćamo cijelu estetsku medicinu. K tome je naša Poliklinika od 2008.g. i Edukacijski centar za laserske zahvate u estetskoj kirurgiji: lasersku liposukciju i lipolizu, lasersko zatezanje lica i vrata te laserski tretman smanjenja znojenja u pazušnim regijama. Također smo prva poliklinika u Hrvatskoj u kojoj je napravljena laserska operacija vena na nogama. Svake godine nam dolaze liječnici iz cijelog svijeta da bi vidjeli kako se kod nas rade ovi laserski zahvati. Prvi smo u Hrvatskoj počeli raditi i Aptos lifting – to su specijalne niti koje se ugrađuju ispod kože i zatežu je, a najčešće se koriste za zatezanje lica i vrata. Ovi zahvati su vrlo traženi jer su minimalno invazivni i izvode se u lokalnoj anesteziji.

2. Stručnjakinja ste za kosu, kako ste se baš odlučili za to područje?

Nakon završenog medicinskog fakulteta i položenog stručnog ispita, tijekom čekanja odobrenja za specijalizaciju plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, iskoristila sam vrijeme i posjetila brojne svjetske klinike koje se bave estetskom kirurgijom. Cilj je bio vidjeti kako to rade na drugim mjestima. U jednoj od klinika vidjela sam i zahvat transplantacije kose s FUE metodom koju mi tada još nismo radili. Oduševio me ovaj zahvat jer zahtijeva nevjerojatnu preciznost i perfekcionizam. A to sam ja - sve mora biti na svom mjestu, pa tako i svaka dlaka. Uživam u svom poslu, opušta me i presretna sam kada mi se pacijenti nakon nekoliko mjeseci dođu pohvaliti sa svojom novonaraslom kosom!

3. Jesu li češći klijenti žene ili muškarci kada je kosa u pitanju?

Ako govorimo o transplantaciji kose, 80% naših klijenata su muškarci, a 20% žene. Kod tretmana kojima smanjujemo gubitak kose i jačamo kosu podjednaka je zastupljenost žena i muškaraca.

4. Vodeći ste centar za kosu. Što to točno znači?

Jedina sam liječnica iz Hrvatske primljena u redovno članstvo ISHRS-a (International society of hair restauration surgery). ISHRS je međunarodno udruženje liječnika za transplantaciju kose i dlačica s drugih dijelova tijela koje u svoje redovno članstvo prima samo najbolje stručnjake. Kriteriji za primanje su dugogodišnje iskustvo u transplantaciji kose, redovita edukacija i rezultati koje svatko mora na kongresima i skupovima predstaviti kolegama. Ti rezultati naravno moraju biti vrhunski.

5. Koji tretmani za lice se rade kod Vas i koji su preporučljivi sada prije, a koji nakon ljeta?

Imamo brojne tretmane i zahvate za pomlađivanje lica i usporavanje starenja lica, od neinvazivnih laserskih tretmana i tretmana RF-om (radiofrekventnim valovima), minimalno invazivnih tretmana PRP-om (platelet rich plasma) kod kojih iz klijentove krvi izoliramo plazmu s faktorima rasta kojima tretiramo lice. Zatim su tu fileri hijaluronske kiseline, botulinum toxin, Aptos lift, transplantacija masnog tjkiva u područje lica, te invazivni zahvati face lifting, gornja i donja blefaroplastika (opercija očnih vjeđa). Laserske tretmane preporučamo raditi izvan ljetne sezone, dok se ostali tretmani i zahvati mogu raditi tijekom cijele godine.

6. PRP je jedan od tretmana koji ima odličan učinak na kosu. Možete li nam reći malo više o tome?

Prije odluke za ovaj tretman potrebno je obaviti detaljan trihoskopski pregled vlasišta da bi vidjeli dali postoji imdikacija za ovaj tretman.

Kod PRP tretmana vadimo epruvetu klijentove krvi koju zatim obrađujemo, izoliramo plazmu bogatu trombocitima na koje su vezani faktori rasta, te to ubizgavamo u vlasište. Ovim tretmanom smanjujemo gubitak kose i jačamo postojeću kosu. Ovisno o stanju vlasišta, ovaj tretman se ponavlja u različitim intervalima. Tretman se izvodi ambulantno i nakon tretmana klijent se vraća svojim dnevnim aktivnostima.

7. Često putujete na razne seminare, koje ste posjetili u zadnje vrijeme?

Prošli mjesec sam bila u Firenzi na skupu svjetskih eksperata za translantaciju kose gdje su bile prikazane sve tehnike transplantacije kose o kojima smo raspravljali, te razmjenjivali mišljenja. Također sam prošli mjesec bila i u Portorožu na laserskom skupu. Trenutno radim i na razvoju laserske aplikacije za stimulaciju rasta kose.

8. Edukacija Vam je izrazito bitna i edukacijski ste centar na što ste i izrazito ponosni. Kakav je osjećaj nekome prenijeti znanje i vidjeti izvrsne rezultate svojih polaznika?

Najljepša nagrada u edukaciji je vidjeti odlične rezultate učenika, što znači da je edukacija bila uspješna. Danas vrlo često po kongresima srečemo naše učenike koji su danas poznati svjetksi stručnjaci koji nam se dođu pohvaliti svojim rezultatima. Mislim da smo u najmanju ruku sretni i ponosni na rezultate kao i oni.

9. Kako najradije provodite slobodno vrijeme pošto puno radite i putujete? Imate li već neke planove za ljeto?

Obzirom da moj posao zahtijeva sate mirnog sjedenja, slobodno vrijeme nastojim provesti što više aktivno. Tenis mi je omiljeni sport. A tijekom zimskih mjeseci volim i skijati. Najdulji odmor imam preko ljeta, mjesec dana koji provodim na moru. Ovo ljeto planiran oploviti nekoliko otoka, mislim da je naša obala predivna i želim upoznati što više mjesta i uvala na našem Jadranu.