DOBAR ZA ZDRAVLJE

Mliječni probiotik LGG štiti od infekcija

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 20.03.2011 09:26
  • Objavljeno 20.03.2011 u 08:01
mlijeko žena pije mlijeko zdravlje

mlijeko žena pije mlijeko zdravlje

Izvor: Corbis / Autor: Adrianna Williams /Corbis

Prema istraživanju Klinike za dječje bolesti Zagreb, u kojemu je sudjelovalo 1.023 djece, LGG učinkovito sprečava i(li) ublažava dišne i crijevne infekcije

Popularan mliječni probiotik LGG nije samo tržišni hit, nego doista pomaže u jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja od malih nogu.

Pokazala je to studija 'Lactobacillus GG u prevenciji gastrointestinalnih i respiratornih infekcija u hospitalizirane djece i djece u kolektivu' koju je provela Klinika za dječje bolesti Zagreb u suradnji sa zagrebačkim Dječjim vrtićem Matije Gupca.

Do sada najveća klinička studija o učinku LGG-a na učestalost infekcija u djece, u kojoj je sudjelovalo 1.023 djece u dobi od jedne do 18 godina, objavljena je u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima Pediatrics i Clinical Nutrition i smatra se jednom od 'najjačih' svjetskih studija takve vrste.

Dokazana djelotvornost

'U vrtićke djece respiratorne i crijevne infekcije češće su dva do tri puta, a gastrointestinalne infekcije i do pet puta češće su nego u djece koja ne pohađaju vrtić. Infekcije su česte i za boravka u bolnici, što je uobičajena pojava i u najrazvijenijim zemljama. Studija je trajala šest mjeseci u bolnici (742 djece koja su bila hospitalizirana u Klinici za dječje bolesti Zagreb) i tri mjeseca u vrtiću (281 dijete). Djeca su pod strogo kontroliranim uvjetima, uz pristanak roditelja, uzimala fermentirane mliječne pripravke od kojih su neki sadržavali LGG, a neki su bili placebo. Djeca koja su uzimala LGG imala su znatno manje respiratornih infekcija nego djeca koja su uzimala placebo.

Iako LGG nije značajno smanjio broj crijevnih infekcija, ni u jednog djeteta koje je uzimalo LGG crijevna infekcija nije se ponovila! Nisu zabilježene nikakve nuspojave uzimanja probiotika. Stoga se LGG može preporučiti djeci predškolske dobi te djeci koja češće imaju respiratorne i crijevne infekcije', istaknula je liječnica iz Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu u Klinici za dječje bolesti dr. sc. Iva Hojsak, koja je istraživanje provela pod vodstvom prof. dr. sc. Sanje Kolaček iz Klinike za dječje bolesti i KBC-a Sestara milosrdnica.

'Probiotici su dio ljudske crijevne flore čija je ravnoteža iznimno važna za cjelokupno zdravlje', istaknula je na predstavljanju studije prof. dr. sc. Sanja Kolaček.

LGG – probiotik broj jedan

'Nisu svi probiotici jednaki, preporučiti se može samo onaj čija je djelotvornost uvjerljivo dokazana, a prema dosadašnjim istraživanjima, to je LGG', rekla je prof. dr. sc. Sanja Kolaček.

S time se slaže prof. dr. sc. Željko Krznarić iz Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb. LGG se, kaže, opravdano smatra probiotikom broj jedan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi