PUTOVIMA MITSKIH PRIČA

Mjesta koja ne postoje, a mogu se pronaći

13.05.2011 u 06:52

Bionic
Reading

Svatko je barem jednom, čitajući knjigu ili gledajući film, poželio otići na mjesto radnje, čak i ako je ono plod mašte, odnosno čista autorova fikcija. Iako su izmišljena, neka su mjesta mitskih priča nadahnuta stvarnim lokacijama koje se s više ili manje truda zaista mogu pronaći

Narnia

Posljednja filmska verzija 'Narnije' uprizorena je na novozelandskom White Islandu

Kraljevstvo Narnia koje je u istoimenom romanu stvorio C. S. Lewis mnoge je nagnalo da i kod svoje kuće potraže čarobni ormar kroz koji se stiže u zemlju gdje životinje govore, a čuda i magija su svakodnevica. Lewis je pišući 'Narnijske kronike' bio potaknut svojom rodnom Sjevernom Irskom, no posljednja je filmska varijanta uprizorena na novozelandskom otoku Whakaari poznatom i kao White Island.

Međuzemlje
U najudaljenijoj zemlji svijeta Novom Zelandu bliže nego bilo gdje drugdje osjetiti možete i Međuzemlje, mitsku Tolkienovu destinaciju, koja je u romanu ovog pisca opisana s više detalja i mapa od mnogih stvarnih zemalja. Poseban jezike razvijen iz Tolkienova predloška da i ne spominjemo. Ipak najzaslužniji za približavanje Međuzemlja svim znatiželjnima je autor filmske trilogije 'Gospodari prstenova' Peter Jackson čiji je filmski set Međuzemlja na Novom Zelandu djelomično sačuvan kao prvorazredna turistička atrakcija.

El Dorado
Indijanski mitski grad od zlata stoljećima je privlačio mnoge znatiželjnike, od vremena španjolskih konkvistadora koji su zbog potrage za njim pokretali i prave istraživačke pohode. Ako i vi želite osjetiti dio te legende, južnoameričke prašume pravo su mjesto za to. Pridružite se nekoj od ekspedicija i ne zaboravite gdje ga je smjestio slavni Edgar Allen Poe: 'Gdje može biti ta zemlja El Dorado? Iznad Mjesečevih planina i Doline sijena...'

Nedođija
Kaže se da samo djeca mogu posjetiti Nedođiju, ali ako imate čiste i vesele misli, možda i kao odrasli pronađete put do zemlje Petra Pana, kapetana Kuke i Izgubljenih dječaka. Više od jednog sunca i mjeseca ovdje utječe na promjenjivu klimu, ali let s Petrom Panom i ostalima sve će nadoknaditi. Uz plamence i krokodile ovdje ima i gusara, a iako se pretpostavlja da je autor priču smjestio na mjesto slično australskim otocima izvori iz redova Izgubljenih dječaka tvrde da je Nedođija zapravo na Madagaskaru.


Prizor iz 'Alise u zemlji čudesa' u režiji neobičnog Tima Burtona
Zemlja čudesa
Tko ne želi putovati kroz zečju rupu, posebno ako je s druge strane Zemlja čudesa u kojoj je završila djevojčica Alisa jednog dosadnog nedjeljnog poslijepodneva. Lewis Carroll u svom je klasiku Zemlju čuda opisao kao mjesto magije i čarobnih napitaka. Ona je i dom neobičnih likova – Ožujskog zeca i Ludog klobučara, zle kraljice i karata koje govore, a u nacionalnom sportu jež je loptica, a palica plamenac. Poznato je da je autor u roman unio mnogo likova iz svog života te da je i radnju smjestio u Englesku, posebno oko Oxforda gdje je radio kao profesor.

Kamelot

O lokaciji legendarnog dvorca kralja Arthura postoji mnogo teorija, no to ne sprečava povjesničare i turističke djelatnike da i dalje nagađaju o mjestu gdje je slavni kralj čuvao Excalibur, zasjedao s mudrim vitezovima okruglog stola i družio se s Lady Guinevere. Mnoga mjesta pokušavaju se izboriti za Arthurovu slavu. To su Winchester sa svojim okruglim stolom, mali velški grad Caerleon te Somerset. Bez obzira na to odlučite li se Kamelot tražiti u Engleskoj, Walesu ili Škotskoj, pronaći ćete ono najvažnije - tračak romantične i idilične prošlosti.

Atlantida

Subjekt rasprave od kada je Platon 360. prije Krista prvi put pisao o njoj, Atlantida je prema legendi bila svijet obilja koji je iznenada pojelo more prije više od 9.000 godina. U sredini velikog otoka su, prema legendi, bili koncentrični krugovi i građevine sofisticirane kulture slične antičkoj Grčkoj. No iako svako malo netko tvrdi da je pronašao ostatke Atlantide, različite su teorije o mjestu gdje bi se mogla nalaziti. Od mediteranskih otoka, preko mjesta na Atlantiku i Crnom moru pa sve do Irske, Skandinavije i Sjevernog mora.