NEMA OPRAVDANJA

Mislite li i vi da zbog ovog ne možete smršavjeti?

09.12.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kada se radi o izbjegavanju vježbanja i zdrave prehrane, većina je u stanju u minuti smisliti više od stotinu isprika. No sada je lijenosti i nezdravoj hrani došao kraj, a brojne isprike više ne pale jer za svaku postoje rješenja. Stoga, vrijeme je da se bacite na posao

Isprika: Nemam vremena kuhati hranjive obroke ili vježbati

Rješenje: Vrijeme uštedite kupnjom praktičnih namirnica koje ne treba predugo pripremati, poput pilećeg filea, instant smeđe riže te smrznutog voća i povrća. Ako se ipak odlučite naručiti obrok, provjerite tablicu nutricionističkih vrijednosti prije nego što naručite.

Procijenite kako raspoređujete vrijeme te promotrite gdje imati vremensku 'rupu' u koju biste mogli ugurati vježbanje. Promotrite svoj dnevni raspored za iduća tri dana, možda uočite da se svake večeri opuštate pred televizorom nekoliko sati. Umjesto ležanja pod dekicom, uputite se na pola sata vožnje biciklom ili jednostavno vježbajte pred televizorom. Ipak, ranojutarnje vježbanje, prije negoli izađete iz kuće, bit će najučinkovitije jer tada nećete imati ispriku da zbog brojnih dnevnih obaveza jednostavno niste stigli, piše goodhousekeeping.com

Isprika: Nemam pristup teretani

Rješenje: Provjerite ima li mogućnost korištenja teretane u sklopu vašeg posla. Imajte na umu i važnu stavku: vježbanje ne mora koštati. Možete se jednostavno uputiti u žustru šetnju kvartom, vježbati kod kuće: plešite u dnevnoj sobi ili vježbajte uz pomoć nekog popularnog DVD-a za vježbanje.

Isprika: Zdrava prehrana je skupa

Rješenje: Često smo u zabludi po pitanju zdrave hrane. Napunite hladnjak i smočnicu svježim ili smrznutim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim proteinima poput jaja i mahunarki te ribom. Te namirnice bolje će zatomiti glad i držati vas sitima negoli gotova smrznuta jela. Osim toga, imajte na umu da nutricionistički prazna hrana uvijek dovodi do potrebe da nešto neprestano grickate, najčešće slatkiše, što će dovesti do nakupljanja kilograma.

Isprika: Zdrava prehrana me ne zadovoljava

Rješenje: Uzmite u obzir kvalitetu, a ne količinu kalorija koje konzumirate. Osjećaj gladi ugušite jedući uravnotežene obroke te ih upotpunite izvorom bjelančevina (grčki jogurt, tuna, piletina, jaja, ili grah). Nerijetko zamjenjujemo osjećaj žeđi osjećajem gladi, stoga svakako vodite računa da organizam dovoljno hidratizirate. Osim toga, izbjegavajte šećer kako se ne biste natrpali praznim kalorijama.

Isprika: Preumoran/a sam za vježbanje

Rješenje: Vježbanje podiže razinu energije i pomaže da bolje spavamo. Počnite s kratkim vježbanjem, dovoljno je pet minuta vježbe svakoga jutro. Osim toga pronađite tijekom dana kako se možete baviti fizičkom aktivnošću – hodajte barem dio puta do posla ili koristite stepenice umjesto lifta.

Isprika: Volim brzu hranu i slatke napitke

Rješenje: Ako brzu hranu jedete povremeno i planirate količinu koju ćete pojesti, svejedno možete smršavjeti, kažu stručnjaci. Ipak izbjegavajte nezdravu hranu te jedite dok ne osjetite sitost , nemojte se prejedati. Ako ste još uvijek gladni nakon zdravog obroka, počastite se malom poslasticom. Posegnite za manjom čokoladicom kako bi zadovoljili potrebu za slatkim, ali pripazite da nema više od 100 kalorija.
Gazirane sokove zamijenite zdravijim alternativama. Ako baš ne možete bez gaziranih sokova, u čašu natočite pola soka te polovicu mineralne vode.

Isprika: Teško je napraviti plan mršavljenja

Rješenje: Napravite jednostavne navike vježbanja, ne komplicirajte. Što se tiče hrane, umjesto da se fokusirate na hranu koje se morate odreći, pronađite načine kako zdrave namirnice uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Svakoga puta kada pojedete nešto zdravo, sami sebe pohvalite, a taj osjećaj postignuća uvelike će pomoći da skupite motivaciju za nastavak.

Isprika: Vježbanje nije zabavno

Rješenje: Procijenite svoje prioritete i uvidjet ćete da su zdravstvene prednosti vježbanja daleko od dosade. Razmotrite nekonvencionale metode vježbanja kao što su trbušni ples, joga, pilates, zajedničko trčanje.

Isprika: Totalno sam izvan forme

Rješenje: Ako se osjećate ograničenima zbog svoje fizičke spremnosti, znajte da će odgađanjem vježbanja situacija biti još samo gora, stoga je bolje da se odmah bacite na posao. Razmotrite vježbanje u paru, pronađite osobu koja je slične fizičke kondicije kao i vi te si budite međusobna potpora.