KAD LJUBAV PROĐE

Među nevjenčanim parovima sve češća podjela imovine

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.12.2010 12:56
  • Objavljeno 30.12.2010 u 12:56
razvod

razvod

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Nevjenčani parovi sve češće poprimaju obilježja vjenčanih parova, posebno kada dođe do prekida zajedničkog života i podjele imovine te skrbništva nad djecom

Parovi koji prekidaju nakon zajedničkog života zapravo se nalaze u jednakoj situaciji kao i oni koji su bili u braku. Naime, uočeno je da i nakon takvih veza sve češće slijedi podjela imovine i novčana naknada. Stručnjaci kažu kako ih ne čudi takva pojava s obzirom na to da je sve više parova koji žive nevjenčano.

Kada se prekine brak, supruga najčešće ima pravo na pola imovine stečene u braku, ali to još uvijek nije slučaj među nevjenčanim parovima. Ipak, žene i u takvim vezama sve češće dobivaju sve veće odštete.

Odvjetnici koji se bave takvim slučajevima navode da su muškarci, a katkada i žene, sve češće spremni platiti velik novac samo kako bi izbjegli parničenje pred sudom koje može biti iznimno dugotrajno. Među partnerima se dijeli imovina, skrbništvo nad djecom, pa čak i skrbništvo nad kućnim ljubimcima.

'U konačnici se to svede na slučaj – on kaže, ona kaže, odnosno na uvjerljivost određenog partnera. Tako se situacija razvija pred sudom pa je mnogima u interesu da to riješe izvan suda i zbog toga zna doći do velikih isplata samo kako bi se izbjegao dugotrajni skupi sudski postupak', pojasnila je odvjetnica Vicki McLynn koja se sve češće bavi takvim slučajevima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!