ODMOR BEZ GUŽVE

Manje razvikana odredišta koja vrijedi vidjeti

10.09.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Zaboravite na gužvu, horde turista, preskupe restorane i razvikana odredišta zamijenite manje poznatim, ali jednako zanimljivim alternativama

U novom broju The Financial Timesa novinari su ponudili stručni vodič za pet europskih gradova, no ovaj se put nisu odlučili za uobičajene destinacije, već u ponudili atraktivne alternative, manje razvikane gradove u kojima možete uživati daleko od gužve i hordi turista s fotoaparatima.

Zaboravite Pariz i otkrijte Marseille

Dio šarma Marseillea je u tome što Parižani nisu ludi za njim. Stara Dama, kako nazivaju ovaj lučki grad, zapravo je puno sličnija Alžiru ili Tunisu nego nekom drugom francuskom lučkom gradu, i to zato što njezinim ulicama sve više vladaju mafija i korupcija.

No Marseille je s druge strane neodoljiv, a to ćete najbolje otkriti ako odete navečer do Stare luke (Vieux Port) i uživate u svjetlosti, nebu duboke plave boje, zlatnim tonovima okolnih zgrada i gradu koji se nježno uzdiže iza vas, ponosan i užurban i otvorenih ruku okrenut prema moru.

Treviso

Nedavno je Marseille proglašen europskim gradom kulture za 2013. godinu i nadajmo se da Stara Dama neće dobiti facelifting i u tom procesu izgubiti dio svoga šarma. Posjetite li ga prijepodne, obavezno popijte kavicu u Staroj luci i uživajte u raskošnom spektaklu ribarnice. Prošećite se zatim Le Panierom, mrežom uskih uličica na brežuljku iza Stare luke, krenite od La Montee des Accoulesa do Place des Moulinsa i slijedite znakove do Vieille Charite, talijanskog hospicija iz 17. stoljeća u kojem se danas nalaze muzej i galerija. Prijeđite preko do Quai de Rive Neuve i prošećite se do Abbaye de Ssaint Victor gdje se nalazi kripta iz razdoblja prije Krista, koja je zapravo bila fenički hram. Popnete li se malo više, doći ćete do katedrale Notre Dame se la Garde na čijim zidovima možete pročitati nešto o vječnoj ljubavi ovog grada prema moru.

Zaboravite Veneciju i otkrijte Treviso

Treviso je samo 20-ak minuta vožnje vlakom udaljen od Venecije, ali imate osjećaj da se nalazite u nekom potpuno drugačijem svijetu. Ne radi se samo o vizualnom dojmu - iako Treviso oduševljava prelijepim kućama čiji balkoni gledaju na brojne kanale, crkvenim tornjevima koji se nadvijaju nad krovove od terakote i brojnim kafićima čiji su stolovi razasuti po popločanim ulicama - već o potpunom izostanku hordi turista.

U Trevisu ima puno restorana s odličnom ponudom koji vas neće ostaviti praznog džepa. Dok ćete u Veneciji u najboljem slučaju imati osjećaj da vas lokalno stanovništvo tolerira, ovdje ćete doživjeti pravu toplu dobrodošlicu. Očekujte da će vam piće biti posluženo s osmijehom i tanjurom besplatnih grickalica.

U Trevisu se nalazi samo jedan veliki muzej, Casa dei Carraresi, a sljedeća velika izložba najavljena je za 13. studenoga i bavi se odnosom između umjetnika i njihovih modela, od Canove koji je iz obližnjeg Possagna, do Van Gogha, Picassa i Warhola.

Gijon

Osim muzeja, u gradu se nalazi i katedrala iz 12. stoljeća, ali posjet Trevisu zapravo treba biti udisanje talijanskog duha, a ne obilazak znamenitosti. Treviso je osim toga jedan od talijanskih modnih gradova i dan proveden u obilasku luksuznih dućana u Via Calmaggiore brzo će proći. Nakon šopinga najbolje se relaksirati šetnjom uz sjenoviti kanal Buranelli ili pored grandioznih vila i srednjovjekovnih gradskih zidina.

Treviso je poznat po malim i udobnim hotelima, a ne po luksuzu s pet zvjezdica. Grad se može pohvaliti i brojnim trattoriama, a i navečer je jako živo. Ljubitelji vina doći će na svoje jer je grad okružen vinogradima.

Zaboravite Barcelonu i otkrijte Gijon

Najveći grad u regiji Asturias na sjeveru španjolske je Gijon, mjesto u kojem ljudi stvarno dobro žive. Grad ima nekoliko muzeja, da ne spominjemo sjajan umjetnički centar, ali ne želite se gnjaviti popisom što napraviti kad se nađete u ovom gradu. Ovo mjesto je kao stvoreno za šoping, sjedenje u kafićima i uživanje u slasnim asturijanskim tapasima.

Trokutasti centar grada leži između dvije pješčane plaže, a stari grad Cimadevilla nalazi se pri vrhu tog zamišljenog trokuta. Nađete li se u Gijonu, obavezno probajte jedan od asturijanskih cidera u jednom od brojnih barova na Plazi Mayor kako biste se što bolje uklopili u gijonski ritam.

Gijon je najbolje upoznati šećući, pa krenite prvo promenadom duž plaže San Lorenzo i zatim istražite uličice Cimadeville. Prijeđite zatim na drugu obalu i prošećite marinom, a onda se bacite u istraživanje dućana oko Calle Corrida.

Antwerpen
Zaboravite Bruxelles i otkrijte Antwerpen

Zbog zaštićene pozicije na estuariju rijeke Scheldt oko Antwerpena su se stoljećima vodile bitke. Rezultat toga je zanimljiva kombinacija starinske i moderne arhitekture u kojoj se barok nalazi odmah uz art deco, a sve je više i modernih građevina koje potpisuju suvremeni arhitekti. U centar grada nikako se ne preporučuje krenuti automobilom, no zato je obilazak s noge na nogu prava milina.

Na jugu se nalazi kulturno središte s muzejom suvremene umjetnosti M HKA i Kraljevskim muzejom lijepe umjetnosti koji ove jeseni pripremaju retrospektivnu izložbu Anselma Kiefera. U blizini je i muzej MoMu, a sjeverno od starog dijela grada sljedećeg proljeća bi se trebao otvoriti spektakularni gradski muzej.

Antwerpen osim brojnih muzeja i arhitektonskih dragulja u zadnje vrijeme postaje sve privlačniji i zbog modne scene. Ako ni zbog čeg drugog, onda zbog uređenja svakako treba posjetiti butike Ann Demeulemeester, Waltera Van Beirendoncka i Driesa Van Notena. Za one koji vole eksperimentirati u novom concept storeu RA nalazi se jedna od najvećih kolekcija novih europskih dizajnera.


Český Krumlov
Zaboravite Prag i otkrijte Český Krumlov

Český Krumlov nalazi se odmah uz rijeku Vltavu i uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine. Grad je prepun renesanse arhitekture, umjetničkih galerija i autentičnih čeških restorana, a ugodno iznenađuje činjenica da taj sklad ne narušavaju džambo plakati, neonska svjetla i horde turista.

Dvorac koji je zapravo renesansni toranj u pastelnim tonovima proteže se sa stijene koja gleda na rijeku, a gradu daje kraljevski ugođaj. Idealno vrijeme za posjet je prvi vikend u listopadu, kad se održava Festival baroknih umjetnosti.

Poslijepodne će brzo proći uz šetnju po brojnim antikvarijatima, a svakako se vrijedi zaputiti u kratku šetnju uzbrdo do dvorca, odakle se pruža nezaboravan pogled na grad i okolicu.