NOVA SUPER NAMIRNICA

Mandarine štite od debljanja i srčanog udara

11.10.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Svi već znaju da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće, ali manje je poznato da to čine i mandarine. Ukusno voće sjajan je zaštitnik zdravlja

Najnovije istraživanje pokazuje da mandarine štite od srčanih i moždanihudara, dijabetesa te debljanja. Posebno je zdrav nobiletin, pigmentkoji se nalazi u kori i ima deset puta jače djelovanje od nobiletina udrugim agrumima poput grejpa.


Znanstvenici s kanadskog sveučilišta Western Ontario hranili su dvijeskupine miševa – jednu masnoćama i jednostavnim šećerima, a druguskupinu hranom koja je sadržala nobiletin. Prva skupina miševa postalaje pretila, imali su visoki krvni tlak te niz ozbiljnih zdravstvenihtegoba.

Druga pak skupina normalno se debljala i nije uočen porast kolesterola,inzulina ili glukoze. 'Očito je da je nobiletin zaštitio miševe odpretilosti. I ne samo to, zaštitio ih je i od drugih tegoba kojerezultiraju srčanim ili moždanim udarom', pojasnio je dr. Murray Huff.

Iako je istraživanje provedeno na miševima, znanstvenici vjeruju dasastavnice mandarine imaju jednak učinak i na ljude. To znači da bi sadabilo dobro, uz jednu jabuku, dnevno konzumirati i jednu mandarinu.