VRIJEDI POKUŠATI

Mali trikovi pomoću kojih štedite u kuhinji

21.03.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Uz cijene hrane koje divljaju, svaka domaćica ima male trikove pomoću kojih štedi u recesiji. No postoji još zgodnih načina kako uštedjeti novac za namirnice. Ostaci u kuhinji dobar su izvor. Jeste li pokušali iskoristiti korijen luka i stari krumpir za napraviti svoj mali povrtnjak? Pokušajte

Andy Whiteley, osnivač stranice Wake Up World, objašnjava za Huffington Post kako praktično možete iskoristiti stare namirnice i uzgojiti nove. Evo savjeta za mali recesijski vrt.

Celer

Iskoristite gotovo cijeli celer, ali zadržite netaknut kraj korijena koji ćete uroniti u čašu vode. Za tjedan dana, korijen će biti spreman za sadnju, a samo nekoliko tjedana nakon toga, imat ćete cijelu novu glavicu celera.

Poriluk
Stavite kraj korijena u čašu vode i ostavite na suncu. Mijenjajte vodu svakih par dana, a poriluk će samo rasti.

Limunska trava
Baš kao i s porilukom, stavite kraj korijena limunske trave (Cymbopogon citratus) u čašu vode. Za dva će tjedna početi rasti i biti spremna za sadnju.

Rimska salata
Nemojte bacati kraj rimske salate! Poslužite se istim trikom kao i s celerom i više nikad nećete morati kupovati salatu.

Đumbir
Prije nego što dopustite da zadnji komadić đumbira propadne u hladnjaku, stavite ga u lončić sa zemljom pa će pustiti mladice i korijenje. Važno je da ne bude izložen direktnim zrakama sunca.

Krumpir i slatki krumpir

Kada vidite da krumpiru rastu oči, odnosno da klija, izrežite ga na komadiće na kojima su po dvije klice. Neka se komadići suše dva dana, a zatim ih posadite i samo gledajte kako rastu.

Češnjak
Uz jedan češanj češnjaka, možete dobiti cijelu biljku. Posaditi češanj, s korijenom prema dolje. Kad krene klijati, režite ga da se biljka razvija u glavicu.

Luk
Ako sačuvate i posadite kraj korijena luka, nećete ga više morati kupovati. Pokrijte kraj korijena zemljom na prostoru koji dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti.