vrhunski, svjetski glazbenici

Zagreb Classic - koncert pod zvijezdama za sve ljubitelje klasične glazbe

21.06.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradom i partnerima organizira festival Zagreb Classic, open air iskustvo na Trgu kralja Tomislava koji donosi 8 vrhunskih koncerata.

Ljetna sezona u metropoli redovito obilježava niz događanja u kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Gurmani mogu birati između brojnih gastro zbivanja, turisti koji uživaju u rock i pop glazbi otkrit će svirke na popularnim urbanim punktovima, a ljubitelji klasike? Oni ove godine, već tradicionalno posjećuju Trg kralja Tomislava, jedan od najljepših zagrebačkih trgova i uživaju u besplatnim koncertima u sklopu Zagreb Classic-a. Zahvaljujući prekrasnoj šetnici, fontani i velikim zelenim površinama, omiljeni zagrebački trg idealna je kulisa za sjajne koncerte. Od 21.6. do 1.7.2023. održava će se 8 besplatnih koncerata pod zvijezdama s početkom u 21 sat. Ono što Zagreb Classic izdvaja od drugih kulturnih događaja jest iskustvo koje vješto spaja klasičnu glazbu, primarno zamišljenu za izvođenje u koncertnim dvoranama i kazalištima, s urbanim elementima gradskih površina namijenjenima za opuštanje i piknik s prostirkom. Zašto kultura ne bi bila dostupna svima? Vođeni tom misijom u TZ Zagreb od 2016. godine kontinuirano organiziraju događaj Zagreb Classic.

Ovom je prigodom, Martina Bienenfeld, direktorica TZ Grada Zagreba, izjavila: „Veseli me da ćemo i ove godine svi imati priliku uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi pod vedrim nebom, u divnom ugođaju Trga kralja Tomislava. Zagreb Classic je najznačajnije kulturno događanje tijekom ljeta koje i ove godine organiziramo u suradnji s Gradom Zagrebom i partnerima. Festival je počeo 21. lipnja na Svjetski dan glazbe, a završit će 1. srpnja svečanim koncertom povodom 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Vizualni identitet ovogodišnjeg Festivala je golub kao simbol našeg grada, glazbe, slobode i otvorenog prostora, a razvili smo u suradnji s nagrađivanim dizajnerskim studiom Kuna zlatica. Vjerujem da će Zagreb Classic, kao i prošle godine, biti sjajno posjećen te se nadam da će nas i vrijeme poslužiti. Odlični glazbeni programi, prekrasan ambijent i ugođaj privlačna su kombinacija zbog koje očekujem da će jedan od najljepših gradskih trgova biti pun ljudi željnih vrhunskog glazbenog doživljaja i toplih emocija.“

Osim najavljivanog koncerta „San ljetne noći“ u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a, na Zagreb Classic-u sudjelovat će i Jazz orkestar s dirigentom Mironom Hauserom i koncertom „Let's Swing Again“. Noć mjuzikla Zagrebačkog gradskog kazališta „Komedija“ razveselit će posjetitelje songovima najpopularnijih izvedbi Komedije, poput „Jalta, Jalta“, „Ljepotica i zvijer“, „Mačke“ i „Cabaret“. „Komedija“, poznata kao „zagrebački Broadway“ pokazat će publici najzahtjevniju glazbeno – scensku formu i predstaviti glazbu domaćih i stranih autora. U nedjelju 25. lipnja, Zagrebački solisti, Matej Meštrović na klaviru i Borna Šercar na udaraljkama, izveli su repertoar u rasponu od baroka do suvremenih ostvarenja. Ansambl koji ove godine slavi 70 godina postojanja, na koncertu će posebnu pozornost obratiti na manje poznata djela hrvatskih skladatelja mlađih generacija.

U utorak, 27.6, Tomislavov trg je ispunio zvuk talijanskog virtuoza Marija Stefana Pietrodarchija i sopranistice Caterine Iora, s pratnjom njihova dirigenta i Zagrebačke filharmonije uz koncert naziva „Cine y tango“. Vrijedno je spomenuti kako Mario Stefano Pietrodarchi nastupa s nekima od najprestižnijih glazbenika svijeta. Andrea Bocelli, Anna Netrebko, Erwin Schrott, Riccardo Cocciante i Pino Daniele samo su neka od imena. Srijeda je bila rezervirana za izvedbu baletnog sastava Hrvatskog narodnog kazališta i vrhunskog koreografa Orhana Naharina koji je godinama vodio baletno kazalište Batsheva Dance Company u Tel Avivu. Predstava „Decadance“ kolaž je njegovih koreografija. Dan kasnije, u četvrtak 29. lipnja, održala se izvedba ansambla Cameristi della Scala, koji čine umjetnici slavne milanske operne kuće Teatro alla Scala. Ansambl je osnovan 1982. godine, a do danas je ostvario brojne međunarodne uspjehe. Violončelist ansambla Massimo Polidori oduševo je publiku širokim glazbenim repertoarom koji obuhvaća djela od 18. stoljeća do suvremene glazbe.

Za kraj i zatvaranje festivala Zagreb Classic, kako je spomenula direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, održat će se koncert povodom 10 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Uz Zagrebačku filharmoniju nastupit će sopranistica Marija Kuhar Šoša, bariton Ljubomir Puškarić te djevojački zbor Zvjezdice, pod ravnanjem dirigenta Paola Spadara Munitta. Važnost Zagrebačke filharmonije kao promotora glazbene umjetnosti diljem Hrvatske potvrđuje tradicija od 150 godina, a povijest slavnog orkestra pisali su prvorazredni šefovi dirigenti: Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej te u posljednjem desetljeću David Danzmayr i novoimenovani Dawid Runtz. Danas se tradicija nastavlja uz nastupe proslavljenih dirigenata te uglednih hrvatskih i svjetskih glazbenika.

Zašto su događanja poput Zagreb Classic važna? Zagreb Classic open air istinski je doživljaj za sve ljubitelje vrhunske klasike, za Zagrepčane, domaće i strane posjetitelje. Zagreb Classic open air svi, iako svatko iz svoje perspektive, vole iz istog razloga: zbog pažljivo odabranog programa, prekrasnog ambijenta i one toliko važne kemije glazbe, izvođača, publike i atmosfere grada.

Sve informacije o Festivalu mogu se pronaći ovdje.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zagreba.