OPREZ!

Listići potvrde s bankomata puni su otrovnih kemikalija?

26.02.2014 u 12:53

Bionic
Reading

Ako redovito nakon podizanja novca na bankomatu u ruke uzimate i listić potvrde, ne znajući vjerojatno se izlažete velikoj opasnosti. Naime, u novoj studiji znanstvenici su otkrili da listići na bankomatima mogu sadržavati opasne kemikalije

U novoj studiji znanstvenici su otkrili kako listići potvrde koji se dobiju nakon podizanja novca s bankomata mogu ljude izložiti bisfenolu A (BPA). Za listiće potvrde na bankomatu koristi se termalni papir, odnosno papir koji reagira na temperaturu i duljim držanjem u ruci mijenja boju, a znanstvenici su otkrili kako osobe koje dva sata neprekidno barataju bez rukavica termalnim papirom u mokraći imaju zabilježen porast koncentracije bisfenola A (BPA), prenosi Daily Mail. No osobe koje su tim papirom rukovale u rukavicama nisu imali promjene u koncentraciji mokraće.

Izlaganje BPA-u ranije je povezivano sa zdravstvenim problemima, uključujući i negativan utjecaj na reproduktivnu funkciju kod odraslih te razvoj mozga u djece. BPA se koristi u tvrdoj, prozirnoj plastici, kao što su dječje bočice ili konzervirana hrana, no također se koristi za izradu termalnih papira koji služe za listiće potvrde koji se često koriste u supermarketima, bankomatima i benzinskim postajama.

Premaz na papiru, koji je toplinski osjetljiv, nakon kontakta lako se može prenijeti na kožu, navodi se u novoj studiji objavljenom u časopisu JAMA. Liječnica Shelley Ehrlich iz Cincinnati Children's Hospital Medical Centrea i njezin tim u studiji su istraživali utjecaj rukovanja termalnim papirom na razine BPA u mokraći.

U istraživanju je sudjelovalo 24 volontera od kojih su uzeti uzorci mokraće prije i nakon rukovanja termalnim papirom, a dio grupe termalnim papirom rukovao je rukavicama, a drugi dio bez rukavica. Znanstvenici su detektirali BPA u 83 posto uzoraka urina prije istraživanja, a nakon rukovanja termalnim papirom kod ispitanika bez rukavica utvrđeno je postojanje BPA u mokraći u 100 posto uzoraka.