ZELENA RUTINA

Lijepa i ekološki osviještena

10.06.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Jedan korak čini razliku, pa tako i ti možeš napraviti razliku promjenom svoje dnevne rutine njege tijela. Ekološka osviještenost nije samo prolazni trend, već nešto što bi trebalo postati naša svakodnevica ako želimo sačuvati zeleni planet

Tuširanje ili kada?

Pitanje je sad. Što troši više vode? Dakako, ovisi koliko dugo se tuširaš i koliko vode točiš u kadu. Primjerice, petominutnim tuširanjem potrošiš tek jednu trećinu vode koju bi potrošila da napuniš kadu do vrha.

Dakle, bitno je biti umjeren. Prepuna kada zaista ti ne treba, kao ni stajanje pod tušem od 15 ili 20 minuta dok voda šišti po tebi. Također, dok pereš zube, zatvori slavinu i otvori je tek kada kreneš ispirati usnu šupljinu.

Usto, kada se tuširaš, umivaš ili pereš ruke, smanji jačinu slavine jer nema potrebe da voda teče pod najjačim pritiskom.

Kaplje li vam slavina u stanu ili kući, razgovaraj s roditeljima o popravku, jer se i običnim kapanjem gubi mnogo vode.
Ako imate tuš sa zastorom, bitno je znati od čega je taj zastor napravljen. Ako je napravljen od obične plastike (PVC – polivinil klorid), bilo bi ga dobro zamijeniti. Plastika ispušta tvari koje su kancerogene i mogu izazvati hormonalnu neravnotežu te poremećaj u radu imunološkog i reproduktivnog sustava. Stoga su bolji zastori od poliestera ili pamuka.

Brijanje

Brijanje je još uvijek najčešći način kojim se uklanjaju nepoželjne dlačice s nogu ili ostalih dijelova tijela. U ljetnim mjesecima postupak je potrebno ponavljati, ako ne svaki dan, a onda svaki drugi, čime se dolazi do zaključka da se britvicama može napraviti mnogo smeća, i to smeća koje se teško razgrađuje. Stoga je dobro iz upotrebe izbaciti plastične britvice koje se bacaju kada se zatupe i zamijeniti ih onim trajnima, kojima se mijenja tek žilet.

Samo u SAD-u godišnje se kupi 2 milijarde plastičnih britvica koje završavaju u – smeću.

Šminka

Iako postoji kozmetika koja nosi pridjev ekološka, organska, bio i slično, ipak treba gledati na listu sastojaka i izbjegavati proizvode koji u sebi nose štetne sastojke, o čemu smo već pisali u Teenu. No, podsjetimo se, posebno su štetni parabeni.

Također, želiš li razmišljati etički, sjeti se i da bi trebala izbjegavati kozmetiku koja je testirana na životinjama. Listu proizvoda koji su testirani i netestirani na životinjama možeš pronaći na: http://prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=79

Nadalje, kozmetika u previše pakovanja totalno je out želiš li se smatrati eko djevojkom. Također, uvijek je bolje kupovati veća pakovanja jer je za njih potrebno i manje energije i manje materijala kada se proizvode.

I dakako, ne zaboravi na ponuđenu vrećicu u koju trgovci tako radu pakiraju svoje proizvode reći: 'Ne hvala!'

Odjeća

Odjevni predmeti od prirodnih materijala, osim što ne zagađuju okoliš, mnogo su ugodniji za nošenje. Odlični materijali za sve eko osviještene su pamuk, konoplja ili vuna. Odjeća od ovih materijala na kraju se čak može staviti i u kompost, što se za svu onu sintetičku ne bi moglo reći. Također, bitan faktor je i boja – kupiš li komad odjeće koji nakon nošenja ostavlja mrlje od boje na koži ili grudnjaku, svakako ga se riješi. Ne zaboravi – boja može biti toksična i ubrzo nakon dodira s kožom se i upija u tijelo!

I za kraj se prisjetimo nekih od zvijezda koje su lijepe, a ekološki osviještene. Primjerice, jedna od najbolje plaćenih glumica Hollywooda Cameron Diaz odbila je staviti svoje ime na parfem, a trenutačno snima niskobudžetni eko dokumentarac obilazeći obične ljude i pričajući s njima o problemu zagađenja. Alicia Silverstone zalaže se za prava životinja i podupire tvrtke koje ne tesistraju kozmetiku na njima.

Pogledaj i zanimljiv video o eko modi: