proizvod budućnosti

LG-eve dizalice topline kao rješenje za održivo i učinkovito grijanje

01.12.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Zašto ih zovu proizvodom budućnosti i po čemu se LG-eve dizalice topline izdvajaju kao pouzdano rješenje za grijanje

Hladni dani su nam stigli, a s njima i povećanje cijena energenata, zbog čega svi tražimo rješenje kako smanjiti potrošnju energije odnosno umanjiti mjesečne račune za grijanje. Na prvu možda izgleda kao nemoguća misija imati grijanje koje je istovremeno učinkovito, isplativo i još k tome smanjuje i emisiju CO2, ali upravo se zato dizalice topline i naziva proizvodom budućnosti.

Kao moderan sustav grijanja dizalice topline ostvaruju značajne uštede, a istovremeno smanjuju i štetan utjecaj na okoliš te u današnje vrijeme energetske krize predstavljaju pouzdano rješenje za grijanje, poručuju iz LG-a.

'Dizalice topline za utrošenu električnu energiju daju višestruko veću toplinsku energiju – korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Također, budući da je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije', pojašnjava Vedran Piljić, stručni savjetnik za proizvode i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.

Uz to, za rad velikim dijelom koriste toplinu iz zraka što je obnovljivi izvor energije pa grijanje nikada neće biti ugroženo eventualnom nestašicom pojedinog energenta.

Manji troškovi u odnosu na plin

Glavna prednost dizalica topline njihova je učinkovitost jer mogu za utrošenu električnu energiju dati višestruko veću toplinsku energiju. Koliko je neka dizalica topline učinkovita u grijanju, izražava koeficijent učinkovitosti COP (Coefficient of Performance) koji predstavlja omjer toplinske energije koju dizalica topline proizvede i električne energije koja se pritom utroši.

Njihova učinkovitost u odnosu na plin veća je čak četiri do pet puta jer dizalice topline prenose toplinu iz jednog toplinskog spremnika odnosno okoliša na drugi toplinski spremnik, odnosno prostor koji želimo ugrijati.

'Pri radu dizalice koristi se samo 25 posto električne energije dok je čak 75 posto energije besplatno, odnosno uzima se iz zraka. Time se troškovi grijanja za prosječnu kuću mogu znatno smanjiti – čak 20 posto u odnosu na klasične plinske bojlere', ističe Piljić iz LG-a.

Ovisno o vrsti toplinskih spremnika, dizalice topline dijele se na dizalice topline zrak-zrak, odnosno one koje uzimaju toplinu izravno iz vanjskog okoliša i predaju je na zrak u prostoriji te zrak-voda koje toplinu iz okoliša prenose na medij, najčešće vodu koja potom energiju prenosi dalje putem rashladnih/ogrjevnih tijela poput radijatora ili sustava podnog grijanja. Tu su i dizalice topline voda-zrak koje toplinu pohranjenu u vodi u okolišu, npr. moru ili kolektorskim poljima predaju izravno na zrak u prostoriji, kao i voda-voda koje toplinu iz vode u okolišu dalje prenose na ogrjevna ili rashladna tijela.

Sustavi po mjeri korisnika – laka instalacija, nema buke

Riječ je o sustavima koji izgledom podsjećaju na klima-uređaje ili bojlere i jednostavno ih je instalirati u nove objekte, ali i na one u adaptaciji.

Dizalice topline jednako su pogodne za grijanje u stambenim zgradama i obiteljskim kućama. Imaju visok učinak grijanja čak i pri niskoj temperaturi okoline primjerice kod temperatura od -25°C, a mogu se koristiti u kombinaciji s podnim i radijatorskim grijanjem te za opskrbu potrošnom toplom vodom. Mnoge su prednosti koje dizalice topline donose pa tako prilikom njihove ugradnje nisu potrebni skupi plinski priključci ili dimnjaci čime se smanjuje trošak instalacije sustava grijanja, a uz to rade po inovativnom principu preuzimanja energije iz zraka koja je za korisnike besplatna.

'Naši sustavi za grijanje i hlađenje opremljeni su najnovijom tehnologijom i industrijski najnaprednijim rješenjima. Dizalice topline marke LG jedne su od najtiših na tržištu, a dizalice zrak-voda poput primjerice LG-eve dizalice Therma V R32 predstavljaju inovativan način grijanja koji potpuno zamjenjuje plinski bojler ili bojler na lož-ulje i sve je popularniji u Europi, ali sada već i kod nas', ističe Piljić.

Ugodna toplina kad vi to poželite

Osim što zagrijavaju veće prostore u kraćem vremenu, dizalice topline stvaraju jednako ugodnu temperaturu i u režimu grijanja i hlađenja. Nema ljepšeg osjećaja nakon hladnog dana ući u zagrijanu kuću zbog čega je korisnicima osobito praktična mogućnost upravljanja sustavom putem mobilnih aplikacija s ciljem stvaranja pametnog kućanstva.

'Tako i dizalicom topline možete upravljati putem mobitela te željenu temperaturu podesiti dok ste još na poslu, u gostima ili u autu na putu kući jer se u LG-u trudimo svim našim proizvodima i tehnologijama olakšati svakodnevicu čovjeka', zaključuje Piljić.

Uz sve prednosti koje donose, valja napomenuti da je kod njihove ugradnje ipak riječ o zahvatu koji u početku zahtijeva određena financijska ulaganja. Nakon toga, dizalice topline donose dugoročne koristi i značajne uštede kad je riječ o troškovima grijanja, ali i potrošnji energije.