DODJELA NAGRADE ZLATNA KOZA

Ledeni spektakl u Areni najuspješniji ovogodišnji event

10.12.2012 u 20:49

Bionic
Reading

Istarski turistički djelatnici zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima. Naime, istarski turizam krajem godine, kada se zbrajaju ostvareni dolasci i noćenja, u plusu je čak sedam posto

'Istarski turizam još jednom je pokazao svu

  svoju snagu i vitalnost', komentirao je na godišnjoj dodjeli turističke nagrade Zlatna koza – Capra d'oro istarski župan i predsjednik županijske Turističke zajednice Ivan Jakovčić. Napomenuo je kako je ovaj rezultat čak nešto iznad očekivanja te, uz zahvalu turističkim djelatnicima na odličnoj suradnji, zaželio da se tako sjajna brojka i naredne godine ponovi.

A da Istra ozbiljno radi na razvoju turističkih proizvoda, potvrđuje i današnje svečano uručivanje Zlatne koze, nagrade koja se od 1995. dodjeljuje na temelju ocjene šesteročlane komisije sastavljene od medijskih i turističkih djelatnika, projektima i pojedincima za izuzetne doprinose na području marketinških aktivnosti u turizmu Županije.

Za najbolji event u 2012. godini proglašen je ovogodišnji 'ledeni spektakl' zagrebačkog hokejaškog kluba Medveščak Arena Ice Fever MMXII koji se u suradnji s partnerskim agencijama Consulting management Sports AG i Priredba studio, uz iznimnu pozornost brojnih svjetskih medija, održao u pulskoj Areni. Nekadašnje poprište gladijatora po prvi put u povijesti postalo je poprište hokejaških utakmica, pri čemu su tijekom dvije večeri Puljani po prvi put mogli u drevnom amfiteatru i klizati. Ledeni spektakl pobijedio je u kategoriji za koju se kandidiralo čak 11 projekata, a priznanje je primio direktor agencije PR Event Sporta Ozren Muller.

Između šest projekata kandidiranih u kategoriji vizualnih komunikacija, najboljim projektom proglašen je vizualni identitet revitalizirane trase Parenzane, rad kreativnog tima Studija Sonda iz Vižinade. Vizualni identitet uskotračne pruge, utemeljen na povijesnoj činjenici da se njome putovalo od Poreča do Trsta od 1902. do 1935, objedinjuje elemente nekadašnjeg željezničkog pravca s elementima biciklističke staze i šetnice. Tračnice u žarkim bojama narančaste, plave i zelene nijanse, simboliziraju Parenzanu - Put zdravlja i prijateljstva, čineći je turistički atraktivnom najrazličitijim ciljnim skupinama.

Ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban, pročelnik Upravnog odjela za turizam Istarske županije Branko Curić i direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević danas su u hotelu Valamar Diamant svečano potpisali sporazum o suradnji između ovih institucija, čime je najavljeno veće uključivanje znanosti odnosno kapaciteta kojima Institut raspolaže u razvoju istarskog turističkog sektora.

Nakit kroz stoljeća, proizvod zlatarsko-trgovačkog obrta Claudia zlato, dobitnik je 'istarskog turističkog Oscara', plakete Zlatna koza u kategoriji turističkog proizvoda. Riječ je o suveniru s autohtonim elementima, koji predstavlja unikatnu vrijednost, zanimljivu stranim i domaćim turistima. Zanimljivost je i da je ova zlatarska radionica iz Svetvinčenta od 2003. godine zlatni nakit sa stiliziranim istarskim simbolima i slovima glagoljice zaštitila kao obličje u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva u Zagrebu.

Nakit kroz stoljeća izrađen je na temelju originalnih muzejskih primjeraka. Namjera je bila izraditi nosive naušnice, prilagođene današnjici te ih promovirati kao autohtoni i arheološki suvenir karakterističan za istarsko područje, istaknula je prilikom preuzimanja nagrade vlasnica obrta Klaudija Vorić.

Titulu za najbolji inovativni proizvod osvojio je projekt Istarske razvojne turističke agencije Istra Inspirit, koji kroz uprizorene istarske legende i mitove na osebujan način oživljava povijesne događaje na autentičnim lokacijama. Od lipnja do rujna održane su 24 predstave na devet izvornih lokacija diljem istarskog poluotoka. Iako na samom početku, novi kulturno-turistički proizvod uspio je ujediniti sedam istarskih turističkih klastera, 200 umjetnika, 50-ak volontera te desetak sponzora. Internet stranica Istra Inspirita prevedena je na šest jezika, a inovaciju predstavlja i on-line kupovina ulaznica. Kako je istaknula voditeljica projekta Manuela Hrvatin, projekt se dalje razvija, a želja je da u narednoj godini Inspirit ostvari stotinjak uprizorenja.

Posebne zahvale za izniman doprinos istarskom turizmu uručene su stručnom suradniku, novinaru i publicistu Dragi Orliću i turističkom djelatniku Rencu Miletiću, dok je proslavljenom olimpijskom pobjedniku Giovanniju Cernogorzu uručena posebna nagrada – skulptura Zlatne koze i novčana nagrada u iznosu deset tisuća kuna.