OTROVNA ŠMINKA

Lažni kozmetički proizvodi sadrže opasne kemikalije

01.10.2012 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon lažnih torbica, odjeća i satova krivotvoritelji su se prebacili na još jedno unosno područje: kozmetiku

Jeftinije imitacije koje su preplavile tržište mogu izgledati poput pravih, kao uostalom i lažne torbice, no u njima se najčešće mogu pronaći sastojci koji u najboljem slučaju iritiraju kožu, a u najgorem slučaju mogu dovesti do trajnog oštećenja

tijela.

Daily Mail je za potrebe članka dao laboratorijski ispitati deset proizvoda dekorativne kozmetike kupljenih online: utvrđeno je da je osam njih lažno. Kod svih je lažnih proizvoda utvrđeno da sadrže koktel potencijalno štetnih sastojaka u rasponu od olova, bakra i žive do arsena i kadmija.

Krivotvorena MAC-ova olovka za oči koja se prodaje na Amazonu za 3,50 funti (iako je uobičajena maloprodajna cijena 14 funti) sadrži 46 puta višu razinu bakra od dozvoljene. Testovi su otkrili da krivotvorena maskara Max Factor sadrži tri puta veću količinu olova od dopuštene. Primjerice, odstranjivač laka za nokte pronađen je u lažnoj maskari i tekućem eyelineru. Krivotvoreni parfemi sadržali su urin koji služi kao zamjena za stabilizatore korištene u izvornom proizvodu.

Zabrinjava i podatak da britanski dermatolozi bilježe porast kožnih bolesti kod žena izazvanih korištenjem krivotvorenih kozmetičkih proizvoda koji se protežu u rasponu od akni i oteklina do ozbiljnijih kožnih bolesti poput psorijaze.

Regulatori upozoravaju da je samo pitanje vremena kad će netko ozbiljno stradati od krivotvorene kozmetike, ističući da se kozmetički lažnjaci ne proizvode u sterilnom okruženju, da mogu sadržati kancerogene sastojke čija je upotreba zabranjena u kozmetičkoj industriji te da mogu izazvati dugoročne posljedice. Osim osipa i očnih infekcija, mogu dovesti do trovanja olovom, što može uzrokovati oštećenja srca, bubrega i živčanog sustava.

Proizvodnja originalne kozmetike odvija se u strogo kontroliranim uvjetima, a ti su proizvodi testirani prije dolaska na tržište. Krivotvoritelji jeftinijih verzija ne pridržavaju se tih pravila te koriste potencijalno štetne metale i ostale zabranjene tvari.

Zabrinjavajuće je to što se ti kozmetički proizvodi mogu pronaći na renomiranim online stranicama poput eBaya i Amazona, zaključuje Daily Mail.