PAZITE NA KRIVOTVORINE

Lažne Ljupkine lutkice na svakom uglu

13.09.2010 u 16:25

Bionic
Reading

Već dobro prepoznatljive lutkice koje krase svaku haljinu, kombinezon, majičicu s potpisom Jolie Petite, branda iza kojeg stoji Ljupka Gojić, počele su se masovno krivotvoriti. I ti se lažnjaci čak reklamiraju na televiziji

'U 70 posto slučajeva nakon našeg pisma upozorenja ljudi prestanu prodavati lažne majice, te ne podižemo tužbu. Ima, međutim, i onih tvrdoglavih protiv kojih smo ih pokrenuli', objasnila je odvjetnica Ljupke Gojić, Ivana Stigleitner-Gotovac, za Vjesnik

Manekenka i modna dizajnerica Ljupka Gojić vodi ozbiljne sudske postupke protiv krivotvoritelja jer joj nanose golemu štetu zbog loših kopija. Kako piše Vjesnik, prvo ročište na Trgovačkom sudu u borbi protiv 'lažnjaka' bit će za nekoliko dana.

'Unikate su počeli kopirati već nekoliko tjedana nakon što smo se pojavili na tržištu. Danas ćete na putu iz Dubrovnika na sjever, ako skrenete do Neuma, naići na jeftine kopije koje su neznatno jeftinije od originala, koji se šivaju u domaćoj proizvodnji i neusporedivo su bolje kvalitete u odnosu na loše kopije', izjavio je Grgo Zečić, Ljupkin glasnogovornik, i dodao da se krivotvorena majica prodaje po 500 kuna, a izvornik 800.

'Najčešće dobivamo anonimne prijave naših kupaca koji se nađu uvrijeđeni jer su izdvojili neki novac za unikatnu majicu, a potom naišli na jeftinu kopiju na nekom drugom', kaže Zečić. Zanimljivo je da su se krivotvorine tih majica prodavale ne samo na tržnicama, nego su na jednoj nacionalnoj radijskoj postaji savjetovali kako napraviti svoju Jolie Petite, a na televiziji se puštao prilog s osobom koja radi kopije.

To je potvrdila i odvjetnica Ivana Stigleitner-Gotovac. 'Redovito su se plagijati oglašavali i na poznatim te vrlo posjećenim portalima, čak i na popularnom Facebooku. Kada ih kontaktiramo, administratori obično odmah korektno reagiraju, a tako je i s uhvaćenim pojedincima koji prodaju plagijate', objašnjava odvjetnica.

Zečić kaže da se mnogi opravdavaju time da lutkica nije ni po čemu originalna ideja, no ističe da u tome i jest čar - jednostavnost koja se prilagođava širokoj publici. Usto su bili prvi koji su zaštitili svoju ideju lutke našivene na odjevni predmet i iz toga vuku svoja zakonska prava.

'Jolie Petite je zaštićena u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (što je koštalo 80.000 kuna), prepoznali su je i svjetski poznati dizajneri, a za naše proizvode postoji velik interes u Francuskoj i Rusiji', ističe Zečić. Najviše se krivotvorina prodaje u Splitu. Inače, dućan Jolie Petite postoji samo u Zagrebu.

Lutkice se na odjeći smiju kopirati i nositi, zakon je prekršen kada se to čini da bi se odjeća prodala i na njoj se zaradilo.

Novčane kazne za prodaju kopije mogu se popeti i na 100.000 kuna za pravnu te 10.000 kuna za fizičku osobu.