SLOJ PO SLOJ

Lak za nokte kroz povijest

01.07.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Jeste li se mažući nokte ikada zapitali kako je lak za nokte kakvog danas poznajemo postao omiljeni ukras ženskih (ali i muških noktiju)

Priču o laku za nokte započeo je još dvadesetih godina prošlog stoljeća francuski make up artist Michelle Menard.

Već 1927. godine slavni Max Factor uvrstio je tadašnju inačicu laka za nokte u svoju široku make up paletu. Radilo se o laku u obliku kreme koja se nanosila na nokat, čime bi on poprimio intenzivnu ružičastu nijansu.

Mala revolucija, piše Moda.hr, dogodila se 1932. godine kada je slavna kuća Revlon lansirala svoje lakove za nokte. I ne samo to! Revlon je tada počeo nuditi nijanse lakova za nokte koji vjerno prate nijanse ruževa za usne. I danas, gotovo osamdeset godina nakon što je Revlon postavio to pravilo, nije rijetkost da mnoge žene, posebice one koje cijene klasiku, brižno usklađuju nijansu na noktima s onom na usnama.

Tek pojavom velikih holivudskih zvijezda poput Grete Garbo, Jean Harlow i Joan Crawford nokti su postali izuzetno bitan dio izgleda svake žene koja drži do sebe.

Rita Hayworth je bila jedna od onih kojima proizvođači lakovamgu zahvaliti na ekspanziji prodaje u četrdesetima. Naime, glumica jevoljela duge crvene nokte, a kad glumice nešto vole, trend se polakoširi svijetom.

I dan danas, u doba kada je dostupna sva sila proizvoda za njegu i uređenje noktiju, crveni lak i klasična manikura asociraju na žene koje zovemo damama. Ako to sve prati uglađeno i pristojno ponašanje te nepretenciozna i fina odjeća, tada zaista i je riječ o osobi koja može ponijeti taj laskavi epitet.

Dizajnerica poznata po 'otkriću' mini suknje Mary Quant lansirala je 1966. godine liniju kozmetike koja, za razliku od Revlona, nudi nijanse laka za nokte koje su omogućavale usklađivanje boje s bojama odjeće koju nosite.

Samo godinu dana kasnije kultni londonski dućan Biba pušta u prodaju crni lak za nokte, prigrljen od strane rock zvijezda, pa i muškaraca poput Freddieja Mercuryja i Marylin Mansona.

Francuska manikura danas je možda najpopularniji način ukrašavanja nokta, iako je svoj početak imala još u sedamdesetima, a zadnjih je sezona popularno i ukrašavanje noktiju raznim šljokicama, školjkicama, kamenčićima i drugim ukrasima. No to je već jedna druga priča.