ISKUSNI ZNAJU

Kuhinjska pravila koja slobodno možete ignorirati

27.05.2013 u 10:17

Bionic
Reading

Neka pravila u kuhinji i kuhanju općenito naučili smo ili čuli od nekoga, a zapravo ih slobodno možemo ignorirati ili ih prilagoditi kako nam to odgovara

Dodajete ulje tjestenini da se ne slijepi

Taj trik koji smo učili od majki ili baka jednostavno nije potreban. Glavni chef njujorškog Gotham Bar and Grilla, Alfred Portale, kaže za Huffington Post da se ulje ne dodaje prilikom kuhanja, već nakon što je tjestenina kuhana i ocijeđena. Tada je dovoljno dodati žličicu maslinovog ulja i malo promiješati tjesteninu.

Kako znati je li prašak za pecivo dobar

Ako držite prašak za pecivo u nekoj kutiji i ne znate je li još uvijek dobar, napravite test prije nego ga bacite u smeće. Prašak za pecivo može trajati i dulje od šest mjeseci. No da ne biste riskirali tanak biskvit, prije upotrebe stavite malo praška za pecivo u toplu vodu. Ako se zapjeni, znači da je prašak još uvijek dobar.

Hlađenje hrane prije spremanja u hladnjak

Svi znaju da se vruća jela nikako ne smiju pohranjivati u hladnjak, ali ako čekate da se potpuno ohlade, riskirate razvijanje bakterija koje su opasne za zdravlje. Stručnjakinja za hranu Lisa Yakas otkriva da je najpametnije raspodijeliti veliku porciju jela u manje zdjelice jer će se tako brže ohladiti i kraće biti izvan hladnjaka.

Održavanje posuđa od lijevanog željeza

Ovaj tip posuđa nije lagan za održavanje i većinom se ne preporučuje čišćenje deterdžentima ili pranje u perilici posuđa. Ipak, George Duran iz tvornice posuđa IMUSA kaže da jako prljavo posuđe od lijevanog željeza možete prati s malo deterdženta, ali u hladnoj vodi. Također dodaje da ćete sve nečistoće lakše očistiti pomoću košer soli.

Idu li zajedno riba i crveno vino?

Crveno vino u sebi ima puno tanina, što u kombinaciji s ribljim uljem može ostaviti gorak, čak metalni okus u ustima. No direktor klubova vina Lot18.com i TastingRoom.comDini Rao kaže da neke vrste crvenog vina poput pinota crnog ili beaujolaisa mogu odlično upotpuniti sve riblje filete, od lososa do iverka.