ŠUMA INFORMACIJA

Krumpir je na lošem glasu - je li stvarno nezdrav?

13.11.2014 u 07:12

Bionic
Reading

Krumpir je već neko vrijeme na lošem glasu, ali sasvim neopravdano, te mnogi zaboravljaju na njegove vrijedne sastojke

Posljednjih godina prehrambeni trendovi mijenjaju se gotovo brzinom svjetlosti. Ono što je do jučer bilo zdravo danas više nije. Mnoge namirnice koje smo godinama doživljavali zdravima ili barem prihvatljivima odjednom su postale štetne i beskorisne. Jedna od takvih namirnica je krumpir.

Povrće koje je prehranilo i od gladi spasilo mnoge naše pretke danas neki nazivaju praznom namirnicom koja ne sadrži baš ništa vrijedno. Je li to doista tako? Prema nekim istraživanjima, prženi ili pečeni krumpir uistinu i nije toliko vrijedna namirnica, ali rezultat je to agresivne termičke obrade koja uništava sve vrijedne sastojke. No to nije slučaj samo kod krumpira. I druge namirnice gube svoja zdrava svojstva na visokim temperaturama.

U svakom drugom slučaju krumpir nije ni štetan ni nezdrav. Naprotiv! Ako ga, primjerice, kuhate u kori, krumpir zadržava sve svoje vrijednosti koje su neki očito zaboravili. Iako ga pogrdno nazivaju 'praznom' namirnicom, krumpir sadrži mnogo vrijednih sastojaka poput fenolnih spojeva, a po njihovoj količini bez problema staje rame uz rame razvikanoj brokuli. Usto, krumpir sadrži flavonoide, a oni su zaslužni za zdravlje srca i krvnih žila, štite organizam i od karcinoma, kao i od nekih plućnih bolesti.

Budući da nije razvikana namirnica, posebno posljednjih godina, mnogi ljudi ne znaju da krumpir sadrži i velike količine vitamina C koji štiti od čitavog niza bolesti. Krumpir je i sjajan izvor vitamina B 6, kao i zdravih vlakana. Zahvalan je i jer se može pripremati na brojne načine, ali valja izbjegavati pržene krumpiriće.

Istina je to da je krumpir kaloričan te da ne treba pretjerivati s količinama, ali nema apsolutno nikakvog razloga da ga se odreknete u potpunosti. Posebno ne zato što ste čuli da je beskorisna namirnica jer u tomu nema nikakve istine.