NEŠTO NIJE U REDU

Kronično ste umorni? Možda je problem u ovome

17.09.2016 u 08:22

Bionic
Reading

Kad vam se organizam bori s nekom bolešću, to zahtijeva energiju, pa nije ni čudo kako je umor jedan od najčešćih simptoma bilo kojeg zdravstvenog problema. Iako nije simptom koji liječnika može dovesti do dijagnoze, iscrpljenost je svakako znak da nešto nije u redu

Jedan od problema u vezi umora je kako ga prepoznati. Možda spavate dulje ili češće? Možda nemate snage za vježbanje kao prije? Možda vaš problem nije fizički umor, već emocionalni ili mentalni?

Svaka je osoba drugačija i užurban život koji danas vodimo nije za svakoga. No ponekad umor nije posljedica neočekivanih promjena ili svakodnevnog tempa, već je zapravo simptom zdravstvenog problema.

Oslabljena štitnjača

Među najčešćim zdravstvenim problemima koji se manifestiraju kroz umor je oslabljena štitnjača. U pitanju je žlijezda koja se nalazi ispod grla na vratu, a sudjeluje u mnogim tjelesnim funkcijama – od metabolizma do imunološkog sustava.

Iako je umor prvi simptom oslabljene štitnjače, drugi znakovi mogu biti višak kilograma, zatvor, suha koža i kronični osjećaj hladnoće.

Adrenalna insuficijencija

Kad nadbubrežna žlijezda ne radi kako treba, organizam ne proizvodi dovoljno kortizola. Posljedice su gubitak kilograma, bol u abdomenu, proljev, hiperpigmentacija i umor.

Sindrom kroničnog umora

Mijalgički encefalomijelitis ili sindrom kroničnog umora stanje je u kojem osoba nije sposobna izvršavati čak ni svakodnevne zadatke poput odlaska na posao ili u trgovinu. Oko jedne četvrtine ljudi koji boluju od sindroma kroničnog umora ne napušta svoj dom ili krevet.

Simptomi su poteškoće pri razmišljanju i tjelesni bolovi. Stručnjaci smatraju kako se radi o jakim upalama koje nastaju čak i na najmanju fizičku aktivnost.

Anemija

Anemija je manjak crvenih krvnih zrnaca koja raznose kisik širom našeg tijela. Postoji više vrsta anemija, no umor im je svima zajednički.

Blijedost, vrtoglavica, glavobolja i krhki nokti također su simptomi anemije.


Dijabetes

Česta potreba za vršenjem nužde i stalna žeđ popraćeni kroničnim umorom simptomi su dijabetesa. Uzrok je borba tijela s viškom glukoze u krvi.

Depresija

Depresija je poremećaj u mozgu koji utječe na raspoloženje, a može uzrokovati kronični umor. Biologija depresije još nije potpuno jasna, pa tako ni zašto uzrokuje umor koji oboljele onemogućava u vršenju svakodnevnih zadataka.

Tuga, gubitak apetita i problemi s koncentracijom također su simptomi depresije.

Endokarditis

Srčana upala koju uzrokuju bakterije oštećivanjem unutrašnje srčane opne uzrokuju groznicu i umor. Najveći rizik od endokarditisa imaju osobe koje već imaju oštećeno srce. Terapija se uglavnom sastoji od primanja antibiotika, no može biti potrebna čak i operacija.

Problemi s disanjem tijekom spavanja

U slučaju djelomično ili potpuno začepljenih dišnih putova, osobe tijekom spavanja mogu plitko ili neredovito disati. Pauze u disanju mogu trajati čak i do minute, a uglavnom završavaju kašljanjem ili hrkanjem.

Iako nisu opasni po život, problemi s disanjem tijekom spavanja mogu stvoriti trajni osjećaj umora. Umor i hrkanje su jedini simptomi, no jedino audiosnimka ili osoba s kojom spavate može potvrditi da po noći imate problema s disanjem.