TIJELO PO MJERI

Krenite u borbu protiv celulita

30.03.2010 u 11:12

Bionic
Reading

Celulit nije nastao preko noći pa ne možemo ni očekivati da ćemo ga se riješiti u kratku roku. Uz predan pristup iz nekoliko smjerova, tijelo se može itekako utegnuti

Collistar
Ima ga čak 90 posto žena, gotovo ga se nemoguće zauvijek i trajno riješiti, ali ga možemo ukloniti za respektabilnih 60 posto. Naravno, govorimo o mrskom celulitu. Uzrokuje ga genetski programirano skladištenje masnih stanica po trbuhu, bokovima i bedrima, ali njegovo gomilanje podjednako pospješuju loša periferna cirkulacija i neprohodni limfni tokovi koliko i nezdrav stil života i prehrane.

Ovisno o tome je li mekan i vidljiv tek na pritisak, govorimo o akvatoznom, odnosno najlakše rješivom tipu celulita. Drugi se tip naziva fibroznim, on je tvrd i bolan na pritisak. Treći tip, zloglasni tvrdokorni celulit vidljiv je svima, jer se formira u iritantnim nakupinama koje se na površini manifestiraju kao narančina kora. Ako mu pristupimo iz nekoliko smjerova, kontinuirano se pridržavamo odabranog anticelulitnog programa, nakon dva-tri mjeseca bez ikakvih ćemo se kompleksa moći skinuti u badić.

Na sam spomen celulita i pitanje njegova rješavanja, većina se sjeti anticelulitnih preparata, ali oni su samo jedno od oružja za njegovo masovno uništenje. Čak i ako redovito utrljavamo razne anticelulitike, bez dodatnog vježbanja, anticelulitnih masaža i minimalnih promjena u prehrani, nerealno je očekivati znatne pomake. Istina, koža će biti iznimno glatka i brašunasta na dodir, ali i dalje potkožena istim problemom.

Za one koji nemaju snage ili vremena za samostalan obračun s celulitom, na raspolaganju su sve inventivniji i znanstveno dorađeniji anticelulitni tretmani po brojnim estetskim centrima. Poznato je da se celulit najbolje razbija mehaničkim djelovanjem. Srećom, više nismo osuđeni na bolne anticelulitne masaže.

Posljednjih godina sve ih revnije i učinkovitije zamjenjuju laserski i vakuumskih aparati koji nisu nimalo bolni, ali zato su duplo skuplji od 'ručnih' anticelulitnih tretmana u kozmetičkim salonima. (Paket od desetak dolazaka na anticelulitni tretman kakvim hi-tech aparatom iznosi oko 2.500 kuna.)