STUDIJA POTVRDILA

Kreativni ljudi nepopravljivo su puni sebe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.07.2011 07:39
  • Objavljeno 22.07.2011 u 07:39
muškarac, kompjuter, laptop

muškarac, kompjuter, laptop

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinstock

Možda znate neke iznimno kreativne ljude koji su sve samo ne skromni kad je u pitanju razmahivanje talentom. Glumci puni sebe, samodopadni slikari, umišljeni glazbenici, nedodirljivi pisci svuda su oko nas, potvrdila je nova studija

Istraživanje, objavljeno u američkom časopisu Osobnost i individualne razlike, pokazalo je da ima istine u steoretipovima da su nadareni kreativci puni sebe. Psiholozi su sastavili test osobnosti i kreativnosti i podijelili ga 1.300 studenata koji su trebali odgovarati o kreativnoj sposobnosti s područja umjetnosti, obrta, glume, kreativnog pisanja.

Promatrali su kako šest različitih osobina ličnosti utječe na kreativnost. Pokazalo se da otvorenost prema eksperimentiranjunajviše utječe na kreativnost, ekstrovertiranost ima manji utjecaj, dok emocionalnost i savjesnost i nemaju nekog utjecaja. No, iskrenost i skromnost su se pokazali kao čimbenici koji negativno utječu na kreativnost!

Stoga, jasno je zašto su najveći kreativci na svijetu toliko arogantni - da su skromni, ne bi bili to što jesu! Teško je pomiriti veliku grandioznost i veliku poniznost!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi