TIJEKOM POSJETA NJEMAČKOJ

Kraljica Maxima na mukama zbog kaputa ukrašenog 'svastikom'

16.04.2016 u 15:45

  • +11

Nizozemska kraljica Maxima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Zbog kaputa koji je nizozemska kraljica Maxina nosila tijekom službenog posjeta Njemačkoj prije nekoliko dana, podigla se medijska bura. Sporni sivi predimenzionirani kaput ukrašen je brojnim kamenčićima i metalnim detaljima, no problem je to što su baš određeni detalji na njemu neke podsjetili na - svastiku

Sivi kaput s potpisom danskog dizajnera sa stalnim mjestom boravka u Nizozemskoj Claesa Iversena ukrašen je brojnim detaljima, no na leđima su ukrasi poredani na način koji je mnogima prizvao u sjećanje simbol nacističke Njemačke.

Nizozemska kraljica Maxima našla se na mukama, pogotovo jer je sporni kaput nosila tijekom posjeta Bavarskoj, a zbog pomutnje koja je nastala, ispričao se i danski dizajner.

'Očito je da mi nikad nije bila namjera izazvati takve usporedbe. Ukrasi su dizajnirani s idejom da budu nekonvencionalni , ali složeni u klasične geometrijske forme', rekao je Iversen čiji je kaput zamišljen kao posveta zanatstvu budući da je, osim kamenčićima, ukrašen različitim vijcima, čavlićima i inbusom koji je posložen tako da je neke podsjetio na svastiku.

No nekima je zasmetao i kroj i boja kaputa, a neki su išli toliko daleko da su ga usporedili i s uniformama Wehrmachta te kritizirali kraljicu koja je trebala malo promisliti o svojim modnim izborima.

Zanimljivo je da je Maxima isti kaput nosila prošle godine tijekom posjeta Danskoj, no tada nitko nije komentirao ukrase na njezinim leđima.

Nizozemska kraljica Maxima pozornost privlači modnim odabirima, a smatraju je jednom od najbolje odjevenih dama s kraljevskih dvora. Rodom je iz Argentine i kći je bivšeg argentinskog političara Jorgea Zorreguieta. Titulu kraljice ponijela je 2013., kada je njezin suprug kralj Willem-Alexander zasjeo na tron nakon abdiciranja svoje majke princeze Beatrix.