KRALJEVSKA PRAVILA

Kraljica će odlučiti kako će se princ zvati

24.07.2013 u 09:49

Bionic
Reading

Postoje li uopće pravila za imena članova kraljevske obitelji? Premda su ta pravila nenapisana, ipak su dobro poznata. Evo kako bi se mogao zvati sin vojvode i vojvotkinje od Cambridgea

Ako se dijete ne smatra prijestolonasljednikom, svako ime dolazi u obzir. Tako je moguće da članovi kraljevske obitelji koji sigurno neće nasljeđivati titule nose ime Savannah, Zara, Senna i Tane.

No kada je dijete potencijalni vladar, nema puno prostora za egzotične izbore. Nijedan kraljevski par u povijesti nije bio bombardiran savjetima kao što će im biti izloženi vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea. Iako će im njihovi najbliži dopustiti da sami donesu odluku, morat će se usuglasiti s kraljicom i princem od Walesa, piše Daily Mail.

Malo je vjerojatno da će kraljica otvoreno davati svoje prijedloge. No kao što su to naučili njezini premijeri i savjetnici, i najmanje podizanje obrve naznaka je da bi par možda mogao ponovno razmotriti svoju ideju.


Kraljica je već stavila veto na prijedlog princa Edwarda da njegov sin nosi ime Theodore, jer to nije jako tradicionalno ime.

Ništa ne bi više razveselilo kraljicu ili princa od Walesa od imena George, favorita i na kladionicama ispred Jamesa, Alexandera, Henryja i Louisa.

George će biti jasna počast kraljičinom ocu, kralju Georgeu VI, kao i ime Albert, jer je njegovo puno ime Albert Frederick Arthur George.

George je također bilo jedno od sedam imena Edwarda VIII, krštenog kao Edward Albert Christian George Andrew Patrick David. Princ od Walesa kršten je kao Charles Philip Arthur George.

Što se tiče ostalih imena, James bi naišao na odobravanje u Škotskoj jer su James I i James VI kraljevi koji su ujedinili krune. U Škotskoj se, na Sveučilištu St. Andrews, par i upoznao.

John je popularno ime među mladim roditeljima, no dosta slabo stoji na kladionicama kad je riječ o kraljevskom sinu.

Kralj John ne smatra se baš najboljim kraljem (nakon izazivanja revolta plemstva bio je prisiljen potpisati Magna Cartu i tako postati Ivan Bez Zemlje). Princ John je i nesretni sin Georgea V i kraljice Mary koji je patio od epilepsije i umro u dobi od 13 godina.

Ipak, John, kao i derivat imena Jack, ima dugu tradiciju u obitelji Spencer iz koje je Wiliamova pokojna majka Diana. Moguće je i da se pojavi Philip – priznanje za patera familiasa kuće Windsor.

Moguće je i to da se oda počast Kateinoj strani obitelji i njezinom ocu Michaelu, u čijem se obiteljskom stablu nalazi i ime Francis.

No sve je moguće - u ponedjeljak navečer ime će biti objavljeno, piše Daily Mail.