STANCIJA KUMPARIČKA

Kozji sir sa šafranom odnio uvjerljivu pobjedu

22.10.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Prošlo je točno godinu dana od kada je polutvrdi kozji sir proizveden na Stanciji Kumparičkoj dobio zlato, a ove je godine Kumparička pobrala sedam zlatnih medalja za svoje proizvode, konkurirajući na 13. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

Kvalitetu sireva na izložbi ocjenjivalo je stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i iz Republike Slovenije. Manifestaciju je organizirala Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza.

Na 13. Izložbi održanoj u Trogiru 18. listopada 2012. godine Stancija Kumparička d.o.o. osvojila i najvrednije priznanje Šampion kvalitete u kategoriji svježih sireva.

Titulu šampiona osvojili su sa svježim sirom od kozjeg mlijeka s dodatkom istarskog šafrana. Proizvod nosi naziv Pucadurá.

Ostali proizvodi koji su nagrađeni također zlatnim priznanjima jesu: kozja skuta, feta sir, svježi laktični sir naziva Cumparisca, svježi sir sa crnim paprom naziva Papar Felix II, zatim za polutvrdi kozji sir naziva IŠUI, a zlatan je i kozji sir okupan u teranu naziva 77HAI22.

Ovime je Kumparičkin tim koji njeguje proizvodnju kozjeg mlijeka, sireva i ostalih proizvoda dokazao da je Istra izvrsno mjesto za proizvodnju vrhunskih sireva.

Stancija Kumparička je obiteljsko gospodarstvo na kojem se uzgajaju koze i proizvode kozji sirevi vrhunske kvalitete. Koze na Kumparički pasu na ekološki čistim pašnjacima, punim aromatičnog bilja. Pašnjaci se protežu na 60 hektara zemlje između Mutvorana i Krnice, na istočnoj obali Istre. Proizvodi koji su proizvedeni na Kumparički proizlaze isključivo iz nepasteriziranog mlijeka. Paletu proizvoda čine skuta, svježi laktični sireve i polutvrdi sirevi, a novi proizvodi koji se mogu kupiti i na pulskoj tržnici jesu sirutka, namazi od kozjeg sira te svježi jogurt u pakiranju od 0,25 i 0,50 litara.

Više o Kumparički i proizvodnji sireva možete naći na www.kumparicka.com.