UMAKNITE GODINAMA

Koža će vam biti zahvalna na ovom

22.02.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Ako nemate naviku jesti šipak, vrijeme je da je steknete budući da ima odličan utjecaj na zdravlje i ljepotu kože

Šipak vam može pomoći da postignete mladolikiji izgled kože jer sadrži antioksidanse, vitamina K i C, kalija, bakra, cinka i željeza. Također je odličan jer sprečava prerano starenje kože te je održava glatkom i blistavom.

1. Rehidrira kožu

U usporedbi s uvijek jako hvaljenim zelenim čajem, dermatologinja Ellen Marmur za Huffington Post ističe da je sok od šipka još bolji za suhu i oštećenu kožu. Razlog tome je taj što ima puno vitamina C, a neke su studije potvrdile da direktnim nanošenjem može ublažiti suhoću i hrapavost. Ako imate mogućnosti, kupite ulje od sjemenki šipka i nanesite direktno na kožu.

2. Akne i upaljena koža

Akne nastaju kao posljedica poremećaja lojnih žlijezda u koži. Te lojne žlijezde luče supstancu zvanu sebum, koji može začepiti pore i izazvati upalu u kombinaciji s bakterijom. Šipak ima izuzetno blagotvorno djelovanje na upalu i crvenilo.

3. Zaštita od sunca

Pretjerano izlaganje štetnim UV zrakama i uzrokuje štetu našim stanicama kože, a može se povećati rizik od razvoja bora, staračkih pjega, opeklina pa čak i raka. Prema riječima dr. Marmur, antioksidansi (polifenoli) koji se nalaze u sjemenkama šipka štite naše stanice od takvog oksidativnog stresa. Znanstvenici su također otkrili da sjemenke šipka igraju vitalnu ulogu u popravku oštećenja stanica DNK.


4. Stimulira proizvodnju kolagena

Kako starimo, koža gubi elastičnost i postaje naborana zbog manjka kolagena. U šipku se nalazi posebna vrsta voćne kiseline koja zbog antioksidativnih svojstava usporava pucanje kolagena. Šipak tako pomaže boljoj protočnosti krvi ispod kože pa je zategnutija te izgledate odmornije budući da potiče proizvodnju kolagena.