ŠTO TREBA ZNATI

Koliko su laboratorijski nalazi uistinu točni?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.04.2014 08:44
  • Objavljeno 02.04.2014 u 08:44
nalazi

nalazi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Točnost rezultata bilo koje zdravstvene pretrage, kao i ispravno tumačenja dobivenih vrijednosti od vitalne je važnosti za svaku osobu. Ispravnost tih rezultata, osim o samoj analizi koja se provodi u laboratoriju, ovisi i o mnogim drugim parametrima kao što je na primjer naša samostalna prethodna priprema

Dodatno, rezultati nekih analiza temelje se i na rezultatima drugih pretraga, stoga i njihova točnost mora biti uzeta u obzir prilikom interpretacije nalaza. Ispravan nalaz, smjernica je za daljnje potencijalno liječenje i brigu o tijelu. Smjerokaz koji nam pokazuje kako i gdje dalje.

Kolika je pouzdanost rezultata i interpretacije laboratorijskih nalaza te na koji način možemo mi sami utjecati na ispravnost rezultata te na što obratiti pozornost, savjetovala nam je magistra Hana Breyer Priselac, iz Poliklinike Breyer

Laboratorijski nalazi čine velik dio informacija na kojima se temelje odluke liječnika, stoga svaka moguća pogreška može znatno utjecati na dobrobit pacijenta. No pacijenti moraju biti svjesni toga da se proces dobivanja nalaza sastoji od više faza i da svaka od njih može utjecati na nalaz, prvenstveno predanalitička faza.

Ukratko, proces dobivanja nalaza može se pojednostavljeno prikazati u tri faze: predanalitička, analitička i poslijeanalitička. Poznato je kako najveći dio pogrešaka u laboratorijskom radu proizlazi iz predanalitičke faze, a to je ona na koju mogu utjecati i pacijenti.

Odgovarajuća priprema pacijenta različita je i ovisi o analizi koja se provodi, a odnosi se najčešće na prethodnu prehranu, tjelesnu aktivnost, doba dana ili ciklusa te uzimanje eventualnih lijekova koji mogu utjecati na rezultate analiza.

Svima je poznato kako se za neke laboratorijske pretrage potrebno pridržavati jednostavnih uputa:
- određivanje masnoća ili glukoze u krvi - prethodna prehrana utječe na razinu analita u organizmu
- željezo – njegova koncentracija varira o prethodnoj prehrani, uzimanju eventualnih suplemenata, ali i dobu dana
- spolni hormoni – kod žena u fertilnoj dobi ovise o fazi ciklusa
- hormoni štitnjače kod osoba koje su na terapiji – trebaju se određivati prije uzimanja dnevne doze lijeka
- urinokultura – ako se radi unutar tjedan dana od uzimanja terapije antibiotikom, nalaz će svakako biti negativan.

Za druge je analize od iznimnog značaja to da pacijent na ispravan način prikupi uzorak za analizu, npr. ispravno sakupljanje mokraće kod analiza koje zahtijevaju 24-satni urin (ako nije prikupljen baš sav urin – zaključak će biti da je u danu izlučeno manje analita nego što treba) ili nepridržavanje točnih uputa za prikupljanje uzorka stolice za dokazivanje krvi u stolici ili prisutnosti Helicobacter pylori (u tom slučaju izvođenje analize je nemoguće).

Neke pretrage koje se obavljaju u laboratoriju mogu ovisiti o više različitih izmjerenih parametara, stoga njihova točnost ovisi o točnosti svakog od mjerenja uključenih u konačni rezultat.

Primjeri takvih analiza su:
- mjerenje slobodnog testosterona - analiza ovisi i o prethodno izmjerenom ukupnom testosteronu, ali i o vrijednostima proteina na koje se hormoni vežu u organizmu (dva prethodno izmjerena parametra)
- ROMA index – vjerojatnost da je prisutna malignost na jajniku, koja ovisi o izmjerenim tumorskim markerima CA 125 i HE4 (dva prethodno izmjerena parametra)
- kombinirani test probira – ovaj se test s razlogom zove kombinirani, ovdje ispravnost nalaza ovisi o kombinaciji mnogih podataka: anamnezi trudnice (točnim podacima o datumu rođenja, tjelesnoj težini, prethodnim trudnoćama), zatim su od iznimne važnosti ispravni rezultati ultrazvučnog pregleda (prvenstveno CRL i NN), ispravno izmjerenim laboratorijsko biokemijskim parametrima te, naravno, kvalitetnom statističkom programu i prilagođenim analizatorima na kojima se prethodni laboratorijski parametri mjere.

Tek kad su svi navedeni, ispravno izmjereni i uneseni podaci ispravni – i rezultat analize će biti točan, a naizgled mala razlika u npr. upisanom godištu trudnice ili izmjerenoj veličini nuhalnog nabora mogu rezultirati velikim razlikama u nalazu.

Zdravlje je naše najveće bogatstvo, prvo i osnovno što želimo svojim bližnjima i sebi. Razumljiva je nužnost točnih laboratorijskih rezultata pretraga, kao što je razumljiv strah od moguće pogreške. Na sreću, zahvaljujući visokosofisticiranoj laboratorijskoj tehnologiji, pogreške su danas svedene na minimum, a njihovo je eventualno ispravljanje brzo i učinkovito. Od osobite je važnosti da se svome liječniku, laboratoriju ili poliklinici uvijek možete obratiti s povjerenjem i biti sigurni kako će za sva vaša pitanja i nedoumice biti izdvojeno dovoljno vremena. Kao i da vaš nalaz iščita stručna osoba s dovoljno iskustva i znanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!