TURISTIČKA SEZONA

Koliko košta put na more autobusom, vlakom i avionom?

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 17.07.2014 07:40
  • Objavljeno 17.07.2014 u 07:40
putovanja

putovanja

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Turistička sezona u punom je jeku, a u smjeru mora kao i svake godine slijeva se more automobila. Gužve na prometnicama neizbježne su. Većina na put do mora kreće osobnim automobilima, a neki se odlučuju na putovanje autobusom, vlakom ili čak avionom. Za vas smo provjerili kako se kreću cijene te koliko zapravo košta put do mora iz unutrašnjosti ako putujete autobusom, vlakom ili avionom

Ako se do mora odlučite putovati autobusom, ovisno o odredištu, cijena jednosmjerne karte za jednu osobu kreće se od otprilike 120 pa do 250 kuna. Na ukupan iznos karte dolazi i popust u rasponu od 25 do 40 posto na kupnju dvosmjerne karte, a visina popusta ovisi o prijevozniku. Također, na nešto jeftiniju kartu imaju pravo srednjoškolci, umirovljenici, studenti, slijepe osobe te djeca do deset godina. Popusti se kreću od 20 do 40 godina, ovisno o kategoriji i prijevozniku.

Put autobusom od Zagreba do jednog od glavnih istarskih središta Pule u jednom smjeru koštat će od 126 kuna za najjeftiniju kartu do 196 kuna za najskuplju kartu, a u cijenu karte uključeni su rezervacija i trošak kolodvorske usluge. Trajanje puta također ovisi od prijevoznika do prijevoznika, tako bez presjedanja put traje od pet do šest sati, dok su veze s presjedanjem nešto brže pa put traje oko četiri sata. Prema Puli svakodnevno vozi između 15 i 20 autobusa koji prema popularnoj istarskoj destinaciji kreću gotovo svakih sat vremena. Za drugi razred brzog vlaka od Zagreba do Pule potrebno je izdvojiti oko 160 kuna u jednom smjeru. Oni koji se pak od Zagreba do Pule odluče putovati avionom, s polaskom iz Zagreba 1. kolovoza, a povratkom 10. kolovoza, za najjeftiniju povratnu kartu izdvojit će 1.390 kuna, a najskuplja cijena karte iznosi 2.544 kuna.


Do Rijeke je isto tako vrlo lako stići – iz Zagreba svakoga dana prema Rijeci kreće tridesetak autobusa, a cijena jednosmjerne karte kreće se od vrlo prihvatljivih 86 kuna pa sve do 155 kuna, stoga je svakako preporučljivo radi uštede dobro isplanirati vrijeme putovanja i prijevoznika pogotovo jer se ni vrijeme trajanja putovanja ne razlikuje. Naime, bez obzira na cijenu karte do Rijeke se od Zagreba putuje između dva i pol i tri sata. Put autobusom od Zagreba do Rijeke također je jeftiniji nego vlakom. Naime, ako autobusnu kartu od 86 kuna kupite kao povratnu, cijena iznosi 118 kuna, a jednako toliko iznosi jednosmjerna karta za vlak od Zagreba do Rijeke.

Prema Zadru iz Zagreba svakodnevno vozi također tridesetak autobusa, i to od pola jedan u noći pa sve do 23 sata. Cijene također variraju pa se tako cijena jednosmjerne karte varira od najjeftinijih 105 kuna do one najskuplje čija cijena iznosi 149 kuna. No i u ovome slučaju cijena karte ne garantira brži dolazak pa tako put kod jednog prijevoznika traje i do pet-šest sati, a jeftinijom kartom do Zadra u poslijepodnevnim satima stići ćete i za tri i pol sata. Karta za vlak u jednom smjeru od Zagreba do Zadra košta malo manje od 200 kuna, točnije 191 kunu. Oni koji pak više vole putovati zrakoplovom za cijenu karte od Zagreba do Zadra morat će posegnuti dublje u džep. Tako za polazak 1. kolovoza iz Zagreba te povratak 10. kolovoza najjeftinija varijanta iznosi 1.573 kune, a najskuplja karta košta 2.053 kuna.

Iz Zagreba do Šibenika svakodnevno ide barem dvadeset autobusa, a u ovome slučaju variranja u cijenama su nešto manja. Najjeftinija jednosmjerna karta od Zagreba do Šibenika iznosi 138 kuna, a najskuplja jednosmjerna karta košta 151 kunu. Putovanje prosječno traje do četiri do pet sati, no ima linija s kojima put traje i dulje, stoga je vrlo važno prikupiti točne informacije prije kupnje karte. Za vlak od Zagreba do Šibenika potrebno je izdvojiti 182,70 kuna.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Put od Zagreba do Splita autobusom prosječno traje oko pet sati, međutim svakako valja pripaziti s kojim prijevoznikom se putuje, jer neke linije voze čak i dulje od devet sati. I u ovome slučaju cijena karte ne garantira brzinu putovanja, a sam trošak jednosmjerne karte kreće se od najjeftinijih 146 kuna pa do visokih 219 kuna. Cijena karte za vlak od Zagreba do Splita, u odnosu na cijene autobusa je, može se reći, u sredini, pa tako za jedan smjer iznosi 196 kuna. Cijene avionskih karata također nevjerojatno variraju pa tako u razdoblju od 1. kolovoza kada je polazak iz Zagreba i 10. kolovoza kada je datum povratka, cijena varira od 709 kuna pa do 2.289 kuna.

U turističko središte Makarsku, ovisno o kojem se autobusnom prijevozniku radi, moguće je stići za sedam sati, ali i za devet ili čak deset sati. Cijene autobusne karte također variraju pa je tako najjeftinija karta 166 kuna, a najskuplja iznosi 190 kuna. Do Makarske je također moguće stići kombinacijom vlaka i autobusa. U tom slučaju vlakom se vozi do Splita, a do Makarske se put nastavlja autobusom. Svakodnevno iz Splita do Makarske vozi prosječno 15 autobusa, no valja pripaziti na izbor prijevoznika, jer duljina puta može varirati od sat i pol pa do više od sedam ili čak osam sati.

Put autobusom od Zagreba do Dubrovnika traje prosječno oko devet sati, no kod određenih prijevoznika traje i 12 sati. Cijene autobusnih karata u jednom smjeru iznose 188 kuna za najjeftiniju kartu te 250 kuna za najskuplju kartu. Daleko je ugodnije i brže putovanje zrakoplovom, a cijene za polazak 1. kolovoza iz Zagreba i povratak 10. kolovoza iz Dubrovnika iznose 1.517 kuna za najjeftiniju te 2.473 kuna za najskuplju kartu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!