KOMBINACIJA UMORA I STRESA

Koliko je ženama potrebno da se doista oporave od poroda?

  • Autor: tportal.hr/Vlm
  • Zadnja izmjena 21.02.2012 14:11
  • Objavljeno 21.02.2012 u 11:15
žena majka dijete beba

žena majka dijete beba

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Vrijeme potrebno da se novopečena majka oporavi od porođaja je individualno i ovisi od žene do žene. No doktorica Julie Wray tvrdi kako je majkama potrebno godinu dana da se potpuno oporave

Doktorica Julie Wray sa Sveučilišta Salford utvrdila je da za potpuni oporavak nakon porođaja ženi optimalno treba godinu dana, s čime se slaže i većina majki. A idealno bi bilo kada bi žena barem tijekom babinja imala pomoć u kući, a poslije i psihološku potporu najuže obitelji.

'Baš sam neki dan razgovarala s prijateljicom kako se nigdje u medijima ne govori o svim fazama u koje žene ulaze nakon porođaja, o tome kako im hormoni luduju te da je svaka žena individua i da joj se tako treba i pristupiti. Dva mjeseca nikako ne može biti dovoljno razdoblje oporavka kad je sam porođaj užasna trauma za tijelo', smatra osječka glumica Sandra Lončarić Tankosić te dodaje kako tek nakon godinu dana stvari sjedaju na svoje te žena može razmišljati o tome da krene raditi još nešto.

Slavni nisu mjerilo
Čak i da se žena fizički brzo oporavi, objašnjava doktorica Wray, u obzir treba uzeti njezino psihološko stanje

'U pitanju je zdravlje tih žena. Umor oslabljuje organizam, dodajte tome stres prirodan za novo stanje i bolove u leđima i uvidjet ćete da novim mamama nije nimalo lako. Svaki za sebe to su manji problemi, no svi zajedno uz još prevelika očekivanja okoline mogu itekako narušiti psihičko i fizičko zdravlje žene', dodaje doktorica Wray, posebno se osvrćući na pritisak što ga stvaraju mediji koji prezentiraju slavne mame koje se uspješno oporavljaju nakon mjesec, dva i već se vraćaju svojim poslovima.

'Ne zaboravite da te žene, u većini slučajeva, imaju cijeli pogon pomoći iza sebe', poručuje majkama doktorica Julie Wray.

Koliko pomoć može biti dobrodošla, potvrđuje i Elena Tomeček iz grupe E.N.I koja je rodila prošle godine.

'Nekako mi se čini da je za oporavak potrebno koliko se tijelo mijenjalo, dakle barem devet mjeseci. S time da moram priznati kako nisam imala problema s oporavkom jer sam imala pomoć majke koja mi je sve obavljala po kući sve dok se nisam potpuno fizički oporavila', iskreno priznaje Elena.

Na potporu okoline majkama apelira i doktorica Christiane Northrup, autorica knjige 'Žensko tijelo, ženska mudrost'.

'Svaka žena treba shvatiti da je dolazak djeteta stvarna promjena života i da žena možda nije potpuno pripremljena za to stresno razdoblje, naročito ako nema potporu. Prema mom iskustvu, većina žena nema ni izdaleka onu potporu koju bi trebale imati', zaključuje Northrup.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi