NIJE LAKO PLAVUŠAMA

Koliko je izgled važan za uspjeh na radnom mjestu?

25.01.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Stara izreka kaže da se plavuše bolje zabavljaju i to je sada potvrđeno u jednoj znanstvenoj studiji. Ustvari, toliko se dobro zabavljaju da im pate karijere

Vodeća britanska tvrtka za mapiranje lica objavila je studiju u kojoj se analiziralo koliko je važan izgled kada je u pitanju uspjeh na radnom mjestu, piše Mail Online.

Rezultati su porazni za one svjetlije kose. Analiza kojom se pokušavalo povezati crte lica i uspjeh u karijeri pokazala je kako mislimo da će osobe s ravnom i tamnom kosom vjerojatnije uspjeti.

Ispitanici su rangirali lica određujući poslovnu sposobnost i liderske kvalitete, uzimajući u obzir niz karakteristika lica poput oblika, veličine glave, očiju, usana i ukupne simetrije.

Rezultati su pokazali da je kod muškaraca linija čeljusti ključni podatak kada je u pitanju percipiranje liderskih kvaliteta, jer istinske vođe najčešće povezujemo s vrlo snažnom linijom čeljusti. Osobe uže čeljusti percipiraju se slabijima i manje vjerodostojnima.

Zanimljivo, Steve Jobs i Peter Jones navedeni su kao poslovni lideri koji se uklapaju u profil vođa, dok londonski gradonačelnik Boris Johnson nije prošao dobro zbog spuštenih kapaka i mesnate vilice.

Steve North, generalni direktor TV kanala Dave koji je naručio istraživanje, rekao je: 'Svi znamo da je prvi dojam važan, ali ovo je prva studija koja pokazuje da donosimo odluke na temelju karakteristika lica.'