ZNATE LI ODGOVOR?

Koliko alkohola je sigurno popiti

13.07.2011 u 09:58

Bionic
Reading

Za ljude koji ponekad vole popiti čašicu znanstvenici imaju lošu vijest – alkohol je toliko štetan da bi ga trebalo u potpunosti izbjegavati

Znanstvenici iz Francuske došli su do zaključka da čašica omiljenog pića koju nekad popijete da se opustite dugoročno može imati katastrofalne posljedice za zdravlje te se mjere poput jedne čašice ne bi trebale više zagovarati u društvu.

Prema rezultatima tima koji je vodio Paule Latino-Martel na francuskom nacionalnom Institutu za agrikulturu, i najmanja količina alkohola može pogodovati oboljenju od kancerogenih bolesti. U kanadskom medicinskom časopisu objavili su da testiranja na ljudima i životinjama potvrđuju da alkohol uzrokuje rak.

Već su ranije vršena istraživanja koja povezuju alkohol s rakom usta, grla, jetara, jednjaka i raka dojke. Zato preporučaju da se tolerantnost prema alkoholu svede na nulu.

'Ako uzmemo u obzir štetnost alkohola, vlasti bi trebale razmisliti o promociji alkohola kroz primjerice reklame te pronaći drukčiji pristup', upozorio je doktor Latino-Martel i dodao da bi se trebali postrožiti zakoni o uporabi alkohola jer je u pitanju zdravlje čovjeka.