NOVE CIJENE

Koliki će vam od danas biti računi za struju?

01.10.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Od idućeg mjeseca mnogi će građani dobiti nešto niže račune za struju, i to u prosjeku za šest posto

Građani Hrvatske od danas plaćaju nižu cijenu električne energije. Naime, nakon što su novi igrači na hrvatskom tržištu GEN-I i RWE Energija ponudili niže cijene, na to se konačno odvažio i HEP koji od danas građanima nudi šest do sedam posto niže mjesečne račune za struju, ovisno o tarifnom modelu koji se koristi. Već na prve najave HEP-a o sniženju cijena, i novi opskrbljivači ponudili su od danas još niže cijene pa se čini da bi u konačnici građani mogli profitirati. No stvari ipak nisu toliko jednostavne koliko se na prvi pogled čine. Pojeftinjenja će biti, ali ne osjetnog.

Raskid ugovora s novim dobavljačem

U tvrtki GEN-I navode da su njihovi klijenti slobodni raskinuti ugovor kad god žele. U Općim uvjetima RWE Energije koji su dio ugovora stoji da 'ni jedna strana ne može raskinuti ugovor tijekom inicijalno ugovorenog trajanja ugovora'. No kupac u iznimnim situacijama može raskinuti ugovor, ali tada je dužan vratiti popuste koje je dobio te nadoknaditi troškove prijevremenog raskida ugovora. Oba opskrbljivača dopuštaju kupcu raskid ugovora u slučaju da povise cijene struje.

Primjerice, građani koji su dosad plaćali 100 kuna za mjesečni račun električne energije prema dvotarfinom modelu, odsad će HEP-u plaćati manji račun i to za otprilike šest kuna. Ako su odabrali tvrtku GEN-I, račun će im biti oko deset kuna manji, kao i onima koji su se odlučili za RWE Energiju (u Ideal tarifi s ugovorom na tri godine). Ili ako vam je dosad mjesečni račun iznosio 200 kuna, u HEP-u će sada biti oko 12 kuna niži, a u tvrtkama GEN-I i RWE Energiji oko 20 kuna niži. Prema toj računici vidljivo je da se na godišnjoj razini neće dogoditi neka veća ušteda, ali ako je riječ o kućanstvima koja mjesečno račune za struju plaćaju, primjerice, 1000 kuna, tada će ušteda biti znatno osjetnija.

Ovdje je riječ o vrlo okvirnim izračunima, a za točne iznose najbolje je ili da sami kontaktirate opskrbljivače i pošaljete im svoju potrošnju ili pak da uzmete kalkulatore u ruke te izračunate kako će se ova pojeftinjenja očitovati na vašim računa. Prema nezavisnim izračunima, računi za struju trebali bi prosječno biti manji za oko šest posto.

Kako promijeniti opskrbljivača?

Mnogi građani ovih dana intenzivno razmišljaju o promjeni opskrbljivača električnom energijom. Iako sada svi nude niže cijene, iznimno je važno dobro se informirati prije konačne odluke. Ako se odlučite na promjenu, svakako morate dobro proučiti ugovore kako biste na vrijeme bili upoznati sa svim promjenama koje vam možda ne idu u korist.

Primjerice, RWE svojim klijentima nudi popust ako sklope ugovore na tri godine. No popust se odnosi samo na prvih godinu dana, a nakon toga mogu mijenjati cijenu kako žele. Ipak, obvezuju se da će cijena biti niža do HEP-ove, no ne preciziraju koliko. Vrlo slične odredbe sadržava i ugovor tvrtke GEN-I.

Konkretna promjena opskrbljivača obavlja se vrlo lako, besplatna je i vine morate odlaziti u HEP kako biste raskinuli ugovor. Nakon što odaberete željenu tvrtku, pronađite zahtjev za promjenom dobavljača na njihovim internetskim stranicama. Potom zahtjev pošaljite opskrbljivaču (e-mailom, faksom ili poštom), a oni će vam zatim poslati ugovor koji vi morate potpisati i ispuniti. Ako to napravite do 10. u mjesecu, od početka idućeg mjeseca dobit ćete struju po novoj cijeni.

Onim građanima koji su izabrali nove opskrbljivače električnom energijom, na kućne adrese stizat će dva računa – jedan za potrošenu električnu energiju, a drugi od HEP-a za korištenje mreže. Oni potrošači pak kojima je HEP opskrbljivač i dalje će dobivati samo jedan račun.