RECEPTI ČITATELJA

Kolač s višnjama i pudingom u obliku piramide

28.06.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Ljeto je stvoreno za voćne kolače, a recept za jednu ukusnu slasticu s višnjama poslala nam je Mirjana Plećaš iz Orahovice

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
1 i pol teglica višanja ili zamrznute koje tada omrznemo i pospemo s malo šećera

Sastojci za kremu:
7 dcl mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
250 g margarina za kreme
5 žumanjaka
5 šećera
2 paketića vanilin šećera

Dekoracija:
500 ml slatkog tučenog vrhnja
višnje za ukrašavanje

Priprema
Odmrznuti lisnato tijesto i razvaljati obje kocke, od svake napraviti pet podjednakih traka, tako dobivenih 10 traka cijelom dužinom nizati višnjama koje ste ako su ili kompota prvotno dobro procijedili, a ako su iz zamrzivača odmrznuli i malo pošećerili. Zarolate ih i na preklopu lagano i vilicom rubove pritisnuti da se ne odvajaju, izbockati ih vilicom na par mjesta, premazati žumanjkom i peći dok ne porumene na 180 stupnjeva. Ostaviti da se dobro ohlade.

Priprema kreme:
u 500 litre mlijeka staviti da zakuha, a u preostala dva dcl. Razmutiti puding i šećer i vanili šećer dodati mlijeku sa razmućenim žumancima,kada zakuha uz stalno miješanje kratko kuhati. U hladnu smjesu dodati dobro razmućeni margarin za kreme. Trake od lisnatog sa višnjama slažemo četiri donje, jedna uz drugu spojene, premažemo kremom od vanilije, iznad njih složimo tri trake, koje također premažemo kremom, na njih dvije trake, premažemo ih također kremom, te stavimo preostalu jednu na vrh, tako smo dobili oblik piramide. Preostalu kremu namažemo po stranicama. Čvrsto umutimo slatko tučeno vrhnje, prekrijemo piramidu njime i ukrasimo višnjama po želji po vrhu.

Ako imate svoj omiljeni recept za brze kolače, šaljite ih i osvojite poklone tportala. Sve što trebate učiniti je uslikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala.