VAŽNO JE ZNATI

Koji su najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje?

07.04.2014 u 16:57

Bionic
Reading

Ženskom tijelu potrebni su vitamini i minerali kako bi moglo normalno funkcionirati. Evo koji se ubrajaju među najvažnije

Žensko tijelo složeni je organizam koji traži mnogo toga kako bi normalno mogao funkcionirati. Ako želite sačuvati svoje zdravlje i dugo živjeti, trebali biste obratiti pozornost na ove vitamine i minerale koji se brinu da vaše tijelo savršeno funkcionira.

Magnezij

Ovo je iznimno važan mineral za žensko zdravlje, a posebno pozitivno utječe na zdravlje živaca, mišića, kostiju te cjelokupnog imuniteta. Štiti od stresa, a prirodni su mu izvori zeleno lisnato povrće poput špinata, cjelovite žitarice, orašasti plodovi te sjemenke.

Folna kiselina
Riječ je zapravo o iznimno važnom vitaminu koji pomaže u izgradnji novih stanica, štiti trudnoću i igra važnu ulogu u zdravlju srca i cijelog kardio-sustava. Dobar prirodan izvor folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, soja, plava riba te neko voće poput avokada ili naranče.

Biotin
Biotin, koji se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, u organizmu je zadužen za pravilan metabolizam, posebno za preradu šećera u energiju, a utječe i na zdravlje kože. Može ga se pronaći u piletini, ribi, bananama, gljivama, cvjetači, mrkvi, pivskom kvasu te jajima, odnosno samo u žumanjku.

Vitamin B12
Ovaj iznimno važan vitamin nužan je za normalan rad mozga, ali jednako tako sprečava i srčane bolesti i moždani udar. Održava živce i krvne stanice zdravima, pomaže u izgradnji DNK-a te je iznimno važan za vegetarijance i vegane jer sprečava anemiju. Najveće količine vitamina B12 mogu se pronaći u plavoj ribi, posebno u sardinama, zatim u mesu (ali onom organski uzgojenom, odnosno mesu životinja koje su hranjene prirodnim namirnicama), jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Vitamin D
Vitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcija, zdrav imunitet, normalno funkciniranje živaca i štitnjače, a može spriječiti i nastanak karcinoma dojke te pomaže u njegovu liječenju. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima i žumanjku te gljivama. Dakako, najbolji izvor vitamina D krije se u suncu, ali većina ljudi ne uspijeva ga upiti iz toga izvora kao ni iz hrane. Zato stručnjaci savjetuju da se vitamin D uzima kao dodatak prehrani.

Kalcij
Ovaj moćni mineral odgovoran je snagu kostiju i jakost mišića, a igra važnu ulogu i normalnom funkcioniranju krvi. Također, važan je i za održavanje zdravog krvnog pritiska. Prirodni izvori kalcija su mlijeko (ako nije previše prerađeno) i mliječni proizvodi, sardine, zeleno povrće, tofu, orašasti plodovi, alge, sušeno voće…