UVRSTITE IH U JELOVNIK

Koje su nam namirnice najpotrebnije u proljeće

13.05.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Nalazimo se u jednom od najljepših godišnjih doba. Budimo se iz zimskog sna, izlazimo na svjež zrak i boravimo u prirodi. Proljeće je sjajna prilika za promjene u prehrani, čišćenje organizma od otrova, jačanje imuniteta te pravo vrijeme za pripreme za ljeto, a evo koje su nam namirnice najpotrebnije kako bismo savladali sve izazove koje pred nas stavlja ovo godišnje doba

Šparoge

Šparoge svakako preporučujemo u ovim proljetnim danima zbog njihovog bogatog nutritivnog svojstva. Uz folnu kiselinu, šparoge su vrlo dobar izvor vitamina B6 važanog za snižavanje razine homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj bolesti srca.

Nutrijenti kojima obiluje imaju snažnu antioksidativnu moć, konkretno vitamini C i A te cink i selen, zbog čega su šparoge dobre za detoksikaciju organizma. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala, stoga možete uživati bez osjećaja krivnje i straha da ćete nakupiti višak kilograma prije ljeta.


Marelica

Marelica štiti kožu od opasnog UV zračenja, a svoju privlačnu boju duguje bogatstvu karotenoida koji posjeduju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Marelice obiluju vrijednim nutrijentima kao što su vitamin C i A te kalij, a u manjim količinama sadrže i vitamine B skupine i, poput većine svježeg voća, siromašne su kalorijama.

Marelice predstavljaju dobar izvor prehrambenih vlakana pogodnih za redovito pražnjenje crijeva, a vjeruje se i da štite od karcinoma debelog crijeva. Također je dokazano da poboljšavaju rad mozga, podižu koncentraciju te pomažu kod savladavanja proljetnog umora.

Rotkvica

Rotkvica je niskokalorično povrće, puno okusa i hrskave teksture. Svojom intenzivnom crvenom bojom uljepšava sva jela. Boju duguje pigmentu betacijaninu koji ima brojne koristi za organizam kao što su zaštita od bolesti srca i mokraćnih organa, detoksikacija te poboljšano pamćenje. Odličan je izvor folne kiseline, zbog čega se preporuča trudnicama.
Obiluje vitaminom C, osobito bitnim za savladavanje proljetnog umora i predstavlja iskoristiv izvor željeza upravo zbog vitamina C koji potiče njegovu apsorpciju.

Salveo predstavlja Infografiku Top 6 proljetnih namirnica!


Mrkva

Smatra se jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Izvrstan je izvor antioksidanta karotenoida koji pomaže u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, pri regulaciji šećera u krvi te poboljšanju vida. Betakaroten, koji se nalazi u mrkvi, u organizmu se transformira u vitamin A, nužan za pravilan rad imunološkog sustava. Antioksidativno djelovanje betakarotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj. Dobro je znati da je mrkva prirodni lijek te se koristi kod šećerne bolesti, uroloških tegoba, gihta i reume. Neutralizira prekomjernu želučanu kiselinu, uklanja žgaravicu, crijevne gliste, a pomaže i kod viška kilograma.

Jagode

Jagode svojom žarkom bojom i privlačnim izgledom mame naša nepca. Dobra vijest je da uživanje u jagodama donosi brojne blagodati za naš organizam. Naime jagoda je izuzetno bogata vodom (90 posto), a siromašna šećerom (10 posto), celulozom i masnoćom. Posebno je bogata vitaminom C i kalijem koji dobro utječe na živčani sustav. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, minerale koji su sastavni dio kosti, magnezij koji pomaže u borbi protiv stresa te željezo koje daje energiju mišićima. Osim toga, važna je za lijepu kožu jer je revitalizira, osvježava ten, sprečava stvaranje bora i ima sposobnosti zatezanja kože.

Limeta

Limeta se svrstava među najkiselije voće, a poznata je po izuzetno ljekovitom svojstvu. Najbolji je prijatelj probavnog sustava te se odlikuje antibakterijskim svojstvima.

Ovaj egzotični citrus sadrži kalcij i folnu kiselinu, dvije hranjive tvari iznimno važne za žene u postmenopauzi. Antioksidanti, ljekoviti spojevi u limeti, sprečavaju rak debelog crijeva i želuca. Limunska kiselina prirodni je sastojak limete koji sprečava stvaranje bubrežnih kamenaca.

Pokušajte spomenute namirnice što više uvrstiti u svakodnevni jelovnik - osim dobrog zdravlja i izgleda, vjerujemo da ćete se osjećati bolje i spremniji za ljeto koje nam dolazi!