OSAM MITOVA

Koje su najčešće zablude o celulitu?

10.04.2012 u 09:39

Bionic
Reading

Dolazi proljeće i teške ćemo jakne i kapute zamijeniti laganijom odjećom. One odvažnije obući će i kraće suknjice te se vjerojatno ne brinu o celulitu. No što je s onima koje se nadaju da će do ljeta celulita biti manje? Evo nekoliko savjeta kako se uhvatiti u koštac s tim neprijateljem lijepe kože i tijela

Topliji dani već najavljuju proljeće, a vrlo brzo će nam ljeto zakucati na vrata te će većina žena nezadovoljno birati kupaće kostime i razmišljati o celulitu. Što je zapravo ta grozna narančina kora koja najviše prekriva noge i trbuh i koje su najčešće zablude o celulitu? O njima je za Women's Health govorila kozmetičarka Elizabeth Dancey

1.Celulit je stvar debljine

Celulit nije debljina, već povećanje volumena stanica masnog tkiva koje se događa zbog nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu. Oni ne dozvoljavaju normalan optok krvi i limfe koji odvode otpadne vode iz tkiva pa na kraju na koži imamo neugledne rupice i zadebljanja.

Kozmetičarka Elizabeth Dancey i autorica priručnika 'The Cellulite Solution', kaže da su kod žena nakupine masnoća u obliku celulita puno vidljivije nego kod muškaraca.

2.Celulit je nasljedan

Kao što se u nekim obiteljima zna da imaju nasljedne bolesti, tako su i kod nekih žena za celulit krivi geni. Ipak, za neugledne kvrgice i rupice na guzi i nogama me možemo kriviti majku, baku ili tetu, već veliku odgovornost snosimo sami, ovisno o tome koliko pazimo na zdravu prehranu i način života.

3.Celulit imaju samo pretili ljudi

Ovo je jedan od najčešćih mitova, a vjerojatno jako frustrira žene koje su mršave i imaju celulit. Pitaju se zašto im se to događa, a inače su vitke i nitko ne bi niti pomislio da imaju problema s celulitom. Na žalost, oko 80 posto žena ima barem malo celulita bez obzira da li su deblje ili mršavije. Uostalom, i poznati supermodel Tyra Banks davno je javno priznala da se bori s celulitom. Naglo debljanje i mršavljenje može pridonijeti obješenoj koži pa će celulit još gore izgledati. Stoga je bitno da održavate zdravu kilažu.

Uz vježbanje je celulit manje vidljiv
4.Celulit se pogoršava s godinama

'Ova je tvrdnja točna za većinu žena', kaže doktorica Dancey. Celulit se počinje stvarati u pubertetu kada počinje rasti razina hormona estrogena. Tome svemu ne ide u prilog činjenica da se većina žena s godinama zapusti te manje vježba i lošije se hrani.

Krajnji rezultat je da su stanice masnoća veće, cirkulacija manja i sve se više tekućine zadržava ispod kože pa su nakupine vidljivije. Najžešći protivnici zadržavanja tekućine su kofein, alkohol i cigarete pa probajte izbjegavati ove poroke.

5.Voda je dobra u borbi protiv celulita

Većina nas je dehidrirana i više no što mislimo jer ne pijemo dovoljno vode, odnosno litru i pol na dan. Iako nam voda ne pomaže u borbi protiv celulita, dovoljna dnevna količina vode organizam i kožu čini svježijima. Nije dobro piti previše vode jer će koža 'nabubriti' pa će celulit izgledati još gore.

No voda može biti korisna kad je tuširanje u pitanju. Tri puta tjedno masirajte područja s celulitom kako biste ga drenirali i potaknuli cirkulaciju.

6.Vježbanje će zagladiti celulit

Iako ga se nećete riješiti samo vježbanjem, celulit će biti manje vidljiv jer će mišići dobiti tonus i cirkulacija biti bolja. Zato će koža izgledati glatkija, a celulit manje vidljiv.

Da biste poboljšali stanje, najbolje su aerobne vježbe za cijelo tijelo. Jedna tjelovježba trebala bi trajati oko sat i pol vremena pet puta tjedno da bi se vidjeli rezultati. U to možete uključiti ples, bicikliranje, trbušnjake, čučnjeve, vježbe za noge i obavezno istezanje na kraju.

7.Zdrava prehrana spriječit će celulit

Iako je zdrava prehrana najbolji izbor, ne garantira da nećete imati problema s celulitom.

'Poznato je da su antioksidansi u hrani dobri za neutraliziranje slobodnih radikala, koji su s celulitom u vezi zbog mikrocirkulacije. Tu su i omega 3 i 6 masne kiseline koje su dobre protiv lijepljenja masnih stanica', kaže doktorica Dancey.

Stoga je pametno na tanjuru uvijek imati raznobojno povrće, posebno brokulu. Uz nju možete kombinirati riblje ulje (zbog omega 3 masnih kiselina) te izbjegavajte umjetna sladila i brzu hranu.

8.Liposukcija je jedino rješenje

Čak da i potrošite veću svotu novca i obavite liposukciju, nema garancije da ćete odstraniti sve nakupljene jastučiće. Puno je žena izgubilo centimetre u obujmu i popravilo cirkulaciju, ali narančina koža je ostala.
Umjesto skupih zahvata, za početak odaberite kombinaciju zdrave prehrane, redovnog vježbanja, masaža i kozmetičkih proizvoda koje možete i sami koristiti kod kuće.