KVALITETA I SIGURNOST

Koje su najbolje 'nove' aviokompanije

06.09.2013 u 14:28

Bionic
Reading

Nakon nacionalnih divova poput američke Delte, British Airwaysa ili Air Francea koji su zračnim lukama dominirali prije nekoliko desetljeća zračnim prostorom danas vladaju nove tvrtke

Iako većina putnika za njih donedavno nije znala, riječ je o kompanijama koje neprestano ulažu u nove zrakoplove, osoblje i općenito u kvalitetu svoje usluge, dok im stara konkurencija iz dana u dan slabi.

Pogledajte koje se tvrtke trenutno mogu pohvaliti najboljom uslugom, integracijom novih tehnologija, ali i najprivlačnijom flotom te kabinskim osobljem.

Korean Air

Ovu kompaniju mnogi hvale upravo zbog usluge tijekom leta u vrlo kvalitetnim zrakoplovima. U Korean Airu je tijekom leta besplatno baš sve – od odlične hrane i neograničene količine pića do jastuka i slušalica koje će vam donijeti lijepe stjuardese. Djevojke su pritom odjevene u dizajnerske uniforme koje je osmislio Gianfranco Ferre.

Etihad Airways

Etihad je vjerojatno jedan od najsportskijih avioprijevoznika. Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sponzorira nogometni klub Manchester City, Abu Dhabi Grand Prix, prvenstvo Abu Dhabija u golfu te britanski ragbi 'premiership'. Stoga u njihovim zrakoplovima možete uživati u nizu sportskih priredbi na ekranima od gotovo 60 centimetara. Tu su i prostrana 'fletbed' sjedala na kojima se ispružiti mogu i košarkaši.

Air Canada

Ova tvrtka ima jednu od najmlađih flota na svijetu koju je za duže letove dodatno pojačala zrakoplovima Boeing 787, poznatima i kao Dreamliner. Američki novinari cinično dodaju da Air Canada, iako je smještena u Sjevernoj Americi, ne gaji tradiciju neljubaznih stjuardesa, ističući da Kanađanke nisu genetski programirane da budu nepristojne. Možda je i zbog toga Air Canada više puta nagrađivana kao najbolji zračni prijevoznik u Sjevernoj Americi.



Turkish Airlines

Vjerojatno je svima poznato da je Turkish Airlines već treću godinu zaredom izabran za najboljeg avioprijevoznika u Europi, čime je s trona definitivno svrgnuo razvikane Lufthansu i Swiss Air. Osim što je po izboru agencije Skytrax i glasovima iz 160 zemalja izabran za najbolji u Europi, Turkish se našao i među deset najboljih na svijetu, vjerojatno i zbog toga što pokušava pomiriti interese putnika iz svih dijelova svijeta. Tako, primjerice, u halal obroku možete uživati uz zabavni sistem na touchscreen ekranu ili učiti turski na putu do Istanbula.

Virgin America

Američka low-cost kompanija koju posjeduje utemeljitelj Virgina Recordsa, britanac sir Richard Branson, od konkurencije se razlikuje jer svojim putnicima nudi mnogo više. Iako su low-cost tvrtke poznate da dodatno naplaćuju sve osim samog leta, Virgin u cijeni karte ima hranu, slušalice, jastuk, kožna sjedala i satelitsku TV. Treba li napomenuti da su u Bransonovoj tvrtki stjuardese među najljepšima u branši.

Cathay Pacific Airways

S obzirom da kvalitetu leta često može odrediti osoba koja sjedi ispred vas, Cathay Pacific upregnuo je svoje inženjere. Oni su dizajnirali udobnija sjedala ekonomske klase na kojima se možete ispružiti bez naginjanja naslona unazad i smanjivanja prostora za noge osobi otraga. Iako su neki prigovarali da su nova sjedala tvrda, Cathy planira izmijeniti sve sjedalice u ekonomskoj klasi.

Emirates

Najveći prijevoznik na Bliskom istoku može se pohvaliti ogromnom kolekcijom najnovijih zrakoplova. Kada je kao najveći na svijetu Airbus izbacio model A380 Emirates ih je naručio 90. No potom je uslijedila i nova narudžba Boeinga 777 kako bi njihovu brojku povećali na 185. U oba slučaja riječ je o najvećoj floti tih vrsta aviona na svijetu. Luksuz tijekom Emiratesova leta opisuje podatak da se u njihovim zrakoplovima možete čak i istuširati.

Singapore Airlines

Iako je riječ o kompaniji s dugom tradicijom koja je prošle godine prevezla više od 18 milijuna putnika, Singapore Airlines na ovaj je popis ušao prvenstveno zbog svojih stjuardesa. Ljubazno će vas poslužiti letite li u ekonomskoj ili poslovnoj klasi, a imate li novca za let u prvoj klasi, čak će vam namjestiti i krevet. Njihova prosječna starost u ovoj tvrtki je 24 godine, a ugovori su im ograničeni na svega pet godina.

Air New Zeland

Često se može čuti da se kvaliteta u gotovo svim segmentima seli na istok, a može li išta biti istočnije od Novog Zelanda. Putnici u ekonomskoj klasi na letovima Air New Zelanda dobit će isti touchscreen zabavni sustav kao putnici u poslovnoj klasi. Također, posebno dizajnirana 'skycouch' sjedala putnicima omogućuju dodatan komfor na dužem letu.

Qatar Airways

Najmlađa i najraskošnija svjetska flota po mnogima je najbolja na svijetu, a s razlogom se hvali uslugom s pet zvjezdica. S Qatar Airwaysom moguće je na više od stotinu odredišta diljem svijeta, preko Dohe, letjeti i iz Zagreba. Skoro svi Qatarovi zrakoplovi mlađi su od četiri godine, a svakog se mjeseca naručuju novi.