KAMEN, DRVO ILI OPEKA?

Koje prirodne materijale odabrati za ljetni ugođaj

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ljeto je vrijeme kada svi više vremena provode u prirodi pa je i prostor ispunjen prirodnim materijalima pravi odgovor za ostvarenje ljetnih ugođaja u interijerima
Interijeri NET

Interijeri NET

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kamen, drvo i opeka, primijenjeni na moderan ili tradicionalan način, snažno će utjecati na prostor i dati mu identitet. U ljetno vrijeme, interijeri su više nego u drugim godišnjim dobima vezani uz eksterijere terasa, balkona i vrtova te ih je poželjno tretirati istim ili sličnim materijalima. Preporuka je koristiti prirodne materijale, koji utječu na pojačan osjećaj ugode i opuštenosti. Prirodni materijali, kao odgovor na prirodu kojoj težimo, uravnotežuju urbani način života i oplemenjuju sredinu u kojoj živimo.

Najčešće korišteni prirodni materijali su drvo, kamen i opeka. Drvo i opeka unose toplinu u prostor dok je kamen po svojoj prirodi hladan, a o načinu postavljanja, dimenziji i boji kamena, ovise ugođaji koje će stvoriti. Prirodni materijali su preporučljivi za upotrebu u vikendicama tj. kućama za odmor i apartmanima, koji su najčešće smješteni u prirodi i u kojima su prirodni ugođaji imperativ.

Kamen je izuzetan materijal, koji svoju primjenu nalazi kao podna ili zidna obloga, ali i kao materijal za izradu specifičnih komada namještaja. Kamen se često koristi kao podna obloga u kuhinjama ili kupaonicama, a također i na vanjskim površinama. Može se slagati na tradicionalan ili moderan način, koji će prostor učiniti rustikalnijim ili neutralnijim, otvorenim za različite stilove uređenja. Zidna kamena obloga izuzetno je efektna u prostoru.

Preporuka je koristiti kamen lokalnog podneblja, a osobito za oblaganje vanjskih površina, jer će takav puno bolje podnositi klimatske utjecaje i imati dulji vijek trajanja. Održavanje kamena ovisi o njegovoj vrsti pa se stoga posavjetujete oko toga sa stručnjacima za kamen, kako primjenom agresivnih kemijskih sredstava ne biste uništili njegovu ljepotu.

Opeka daje izuzetan šarm interijerima i eksterijerima. Često se koristi kao obloga fasadnih i unutarnjih zidova, podna obloga terasa i vrtnih staza, za zidanje kamina i krušnih peći te oblaganje različitih elemenata u interijeru, koji se posebno žele naglasiti. Osobito često se koristi u vikendicama tj. kućama za odmor i to zbog specifičnog ugođaja koji stvara u prostoru.

Iako se često povezuje s tradicionalnim ili rustikalnim načinom uređenja, opeka se može primijeniti u modernim minimalističkim prostorima, u kojima upravo zbog stila uređenja dolazi do punog izražaja. Slaganje opeke, boja kao i način fugiranja utjecat će na efekte u prostoru. Opeka će se odlično uklopiti u prostore u kojima dominira drvo.

Materijal, koji je nezaobilazan u interijerima i eksterijerima, uklapa se u sve stilove uređenja i željene ambijente te unosi prirodne ugođaje u prostor je drvo. Primijenjeno na moderan ili tradicionalan način, u natur ili nekoj drugoj boji, bit će zapaženo i dominantno u prostoru.

Drvo se koristi kao podna, zidna, i stropna obloga, materijal za konstrukcije (koje su najljepše kada kao drvene ostanu vidljive u prostoru), izradu namještaja i razne druge predmete vezane uz interijere i eksterijere. Ako se odlučite za drvo kao željeni materijal, važno je odabrati pravu vrstu s obzirom na namjenu u prostoru

Naime, tvrdoća drva kao i način održavanja bitni su za njegovu trajnost, uporabljivost i ljepotu u prostoru.
Prirodni materijali, ovisno o načinu obrade i mjestu ugradnje, imaju svoje specifičnosti oko načina održavanja, ali svojom ljepotom i trajnošću, koje garantiraju, neizostavni su u svakom prostoru namijenjenom opuštanju i uživanju.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi