TOPL LISTA ZA 2013.

Koje će zemlje i regije biti hit u idućoj godini?

02.11.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Najpoznatiji svjetski turistički vodič Lonely Planet objavio je nakon popisa gradova i top liste zemalja i regija koje svakako morate posjetiti u 2013. godini

Među zemljama apsolutni su hitovi Šri Lanka, susjedna nam Crna Gora i Južna Koreja, dok su tri najpopularnije svjetske regije mediteranski otok Korzika, pustinjsko područje Negev na izraelskom i palestinskom teritoriju te 'zabranjeno kraljevstvo' Mustang u Nepalu.

Top 10 zemalja

Šri Lanka, otočna država jugoistočno od Indijskog poluotoka, prvo je mjesto na prestižnoj listi zauzela kao zemlja kulture i vrijednosti za novac. Nakon cunamija 2004. i 26-godišnjeg građanskog rata Šri Lanka se u potpunosti otvorila strancima, investicije su se počele slijevati u turističku industriju, a cijene su i dalje pristupačne.

Crna Gora je zbog svoje obale, ali i zanimljivog zaleđa istaknuta kao odredište aktivnog turizma gdje se uz kupaći kostim svakako moraju ponijeti i planinarske cipele. Uz Kotorski zaljev i rivijeru ova je zemlja premrežena uređenim brdskim stazama, odličnima za planinarenje i biciklizam.

Sportske je mogućnosti Lonely Planet izdvojio i kao veliku prednost Južne Koreje. Planinarenje, ribolov, ali i golf veliki su potencijali ove zanimljive zemlje o kojoj stranci uglavnom ne znaju puno. No to neće još dugo ostati tako, posebno jer će Južna Koreja iduće godine ugostiti niz svjetskih sportskih natjecanja.

Južnoamerički Ekvador četvrto je mjesto na ovoj listi zaslužio zbog obnove željeznice između glavnog grada Quita i luke Guayaquil u istoimenom zaljevu na obalama Tihog oceana. Željeznica povezuje i ekvadorski najviši vulkan Cotopaxi (5.900 metara) te planinski vrh Nariz del Diablo (Vražji nos), a jedna od najstrmijih pruga na svijetu mogla bi privući velik broj znatiželjnika.

Slovačka
je na sredini top liste istaknuta kao mjesto kulture i zemlja koja je 20 godina nakon Baršunaste revolucije postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi. S takvom promjenom imidža bit će puno više od zemlje za kratke obilaske i skijanja u planinama.

Na šestom su mjestu Solomonski otociopisani kao 'Pacifik kakav je nekad bio', a slijede 'nadahnjujući' Island, Turska, Dominikanska Republika i Madagaskar.

Top 10 regija

Korzika je po mišljenju Lonely Planeta regija koja svoju 'epsku ljepotu' kombinira s izazovnom topografijom zbog koje je izabrana za početnu točku najelitnijeg svjetskog biciklističkog natjecanja Tour de France. Uz prekrsan krajolik Korziku obilježava miješanje talijanskih i francuskih utjecaja koji su doveli do stvaranja jedinstvene korzikanske kulture, odlična hrana i mogućnosti aktivnog odmora.

Desetljećima je Negev smatran tek izoliranom pustinjom. No, nedavno je ova regija postala pokretač razvoja s mnogo eko sela, lječilišta i vinarija. U sljedećih nekoliko godina trebala bi se otvoriti i nova međunarodna zračna luka u Timni, brza željeznica te više hotela.


Dovršetak ceste koja Mustang povezuje s Kinom na sjeveru i ostatkom Nepala na jugu uvelike će promijeniti ovu zaostalu planinsku regiju. Lo Manthang ili Mustang kako se obično zove poznat je i kao 'mali Tibet' ili 'posljednje zaboravljeno kraljevstvo'. Iako je dio Nepala, kulturno, klimatski i geografski pripada Tibetu i do 1992. je bio u potpunosti zatvoren za turiste.

Kanadski Yukon veliko je i slabo naseljeno područje čiji se raskoš i ljepota mogu shvatiti jedino uživo. No dok slična područja na svijetu odolijevaju utjecaju vremena, promjene su ubrzano počele stizati u Yukon. Mineralna bogatstva ovdje su dovela nove stanovnike kao u vrijeme zlatne groznice krajem 19. stoljeća.

Smješten u sjevernim peruanskim Andama, Chachapoyas je miran planinski grad do kojega je prilično teško doći. Ipak, ovo šarmantno poljoprivredno središte nalazi se usred najvrednijih kulturnih i prirodnih bogatstava, uključujući jedan od najviših vodopada na svijetu i cijelu dolinu ostataka civilizacije koja je ovdje obitavala prije drevnih Inka. Izolacija neće još dugo trajati, jer peruanska vlada popravlja ceste i infrastrukturu kako bi privukla posjetitelje.

Među najpoželjnijim regijama za 2013. našle su se i obala Meksičkog zaljeva u SAD-u, austrijska Koruška, Palawan na Filipinima, obale japanskog Unutarnjeg mora te talijanska Campania.