I HRVATSKA NA POPISU

Koja zemlja ima najbolje uvjete za majčinstvo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 14:28
  • Objavljeno 09.05.2012 u 10:13
majčinstvo majka djeca odgoj

majčinstvo majka djeca odgoj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bez obzira u kojem dijelu svijeta živjele, ženama je jedinstven osjećaj biti majka, ali kad se radi o uvjetima u kojima odgajaju mališane, ipak postoji razlika

U svjetskom izvješću za 2012. godinu u obzir je uzeto 165 zemalja, a najbolji uvjeti očekivano su u Švedskoj, Norveškoj i Islandu.

Prvih deset mjesta zauzimaju zemlje u kojima su majke i djeca najzdraviji te imaju dobro obrazovanje i financijsku egzistenciju. Najlošije uvjete pak ima Niger.

Norveška je na prvom mjestu jer zadovoljava više faktora, od obrazovanja žena do političke zastupljenosti. Također ima jedan od najboljih modela rodiljnog dopusta. Ta se razlika jako vidi ako se usporedi s Nigerom na zadnjem mjestu

U norveškom parlamentu ima gotovo 40 posto žena, a u Nigeru tek 13. Djevojka u Norveškoj obrazuje se otprilike 18 godina i očekivana životna dob joj je 83 godine. U Nigeru se tipična djevojka školuje samo četiri godine, a očekivana životna dob je 56 godina. Osim toga, poražavajuće je to što će gotovo svaka majka u Nigeru doživjeti gubitak djeteta, a jedno od sedmero djece umre prije pete godine.

Na drugom mjestu s najboljim uvjetima za majčinstvo je Island, jer su u toj zemlji najbolji uvjeti za djecu prema istraživanju u 44 zemlje. Švedska je na trećem mjestu jer u njoj žene sudjeluju u politici čak 45 posto.

Hrvatska je 29. na listi jer joj je stopa mortaliteta djece mlađe od pet godina šest na tisuću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi