UKUSNO I ZDRAVO

Koja su ulja najbolja za prženje hrane

01.02.2017 u 08:42

Bionic
Reading

Unatoč ustaljenom mišljenju da su masti loše za naše zdravlje i da ćemo tako tako održati vitku liniju, neke od njih su bogat izvor energije i osiguravaju osnovne masne kiseline za pravilan rad organizma. Kod odabira ulja na kojima pripremamo hranu važno je razlikovati koja su pogodna za hladna jela, a koja nam neće štetiti ako se odlučimo počastiti i pojesti nešto prženo

Općenito, kod svakodnevne pripreme hrane birajte ulja bogata polinezasićenim i mononezasićenim mastima te omega-3 masnim kiselinama, a izbjegavajte ulja bogata transmastima.

Iako je maslinovo ulje najpoznatije u kategoriji zdravih namirnica, ono nije pogodno za prženje hrane, budući da nema visoku točku dimljenja pa zapravo zagori i otpušta slobodne radikale. Stoga je maslinovo ulje bolji izbor za pripremu hladnih jela, baš kao i primjerice bučino. Neke druge vrste su pak pogodnije za prženje, a među njima je i omražena svinjska mast, ako volite taj specifičan okus.

Suncokretovo ulje

Profesor Martin Grootveld iz Leicestera proveo je istraživanje zagrijavajući razne vrsta ulja i proučavao kako se mijenja njihova struktura. Eksperiment je proveden sa suncokretovim, biljnim, hladno prešanim repičinim i maslinovim uljem, guščjom masti i maslacem. Kako prenosi BBC, procesom zagrijavanja oslobađaju se i štetni aldehidi, koje pak znanstvenici povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti i raka. Biljna ulja poput suncokretovog otpuštaju puno više aldehida nego primjerice mast ili maslac pa je ono među lošijim uljima za prženje hrane te se nikako ne smije koristiti više puta.

Svinjska mast

Godinama se smatra nezdravom namirnicom, ali svinjska je mast visokovrijedan izvor masnoća koje tijelu daju energiju, sadrži zdrave masne kiseline dobre za srce i ne deblja ništa više od kralja zdravih ulja -  maslinovog. Pokazuje visoku otpornost kod zagrijavanja te ju je stoga dobro koristiti za prženje hrane prilikom jer time nećemo uništiti njene hranjive vrijednosti.

Kokosovo ulje

Do sada je već nadaleko poznato da je kokosovo ulje zdrava alternativa jer ima najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina. Ima 90 posto zasićenih masti i dokazano je da ostaje nepromijenjene kvalitete tijekom prženja. Žlica od 15 g sadrži 135 kalorija i 15 g masti, od kojih su 13,9 zasićene. Kokosovo ulje spada u zasićene masti za koje se zna da nisu dobre,  ali njegova se masnoća lakše probavlja, ide direktno u jetru, pretvara se u energiju i ubrzava metabolizam, tako da dolazi do bržeg sagorijevanja kalorija umjesto skladištenja masti i debljanja.

Palmino ulje

Vrlo je kvalitetno i stabilno ulje te bogato prirodnim vitaminima A i E. Poput kokosovog ulja, ima visoku točku dimljenja pa je pogodno za prženje i pirjanje.

Ulje od avokada

Bogato je fitonutrijentima i teško oksidira što znači da je pogodno za obradu na visokim temperaturama. Sadrži oko 70% monozasićenih masti, lutein, vitamin E i kalij.

Repičino ulje

15 grama repičinog ulja sadrži 134.5 kalorija i 14.9 masti, od kojih je 1g zasićenih. Zagrijavanjem ne gubi kvalitetu niti se stvaraju štetni spojevi pa je odličan izbor među uljima za prženje. Najbolje je koristiti nerafinirano repičino ulje jer se često tretira pesticidima zbog nametnika.