TOP DESTINACIJE

Koja mjesta vrijedi posjetiti u 2013?

04.01.2013 u 10:49

Bionic
Reading

Koje će zemlje i gradovi biti posebno zanimljivi u ovoj godini? Internetski magazin businessinsider.com istražio je glavne događaje, kulturne trendove i globalne festivale te sastavio popis mjesta koja bi obavezno trebalo posjetiti 2013.

Pobrojana su tako mjesta netaknute prirode, gradovi koji očekuju kulturni preporod te destinacije što će tek postati zanimljive jer mnogo toga nude, a lišene su turističkih gužvi.

Antarktika nudi nevjerojatne aktivnosti na otvorenom i raskošan krajolik

Antarktika privlači sve više turista

Zbog neočekivanih suša, uragana i ostalih vremenskih nepogoda globalno zatopljenje više se ne može poricati, posebno na Antarktici gdje se ledene sante tope alarmantnom brzinom. To, među ostalim, znači da je krajnje vrijeme za posjet najhladnijem i najsušem kontinentu. Krajolik što oduzima dah, s tek nekoliko ljudskih građevina, savršeno je mjesto za avanturiste, ljubitelje kajaka, trekinga ili sve koji žele uživati u netaknutoj prirodi.

Turizam na Antarktici sve je popularniji i ove će je godine po procjenama posjetiti oko 35 tisuća gostiju, uglavnom Amerikanaca.

Brooklyn će imati više kul hotela i restorana nego ikad prije

Grad koji nikad ne spava postat će još zanimljiviji u 2013. zbog mnogih hotela, restorana i dućana koji se otvaraju kako bi privukli turiste, ali i lokalne potrošače. Iako Brooklyn nije baš centar grada, turistima postaje sve pristupačniji jer je samo prošle godine u toj četvrti otvoreno pet hotela, a ove se godine očekuje otvorenje deset novih. Tu je i novi Barclays Center, mnogo restorana među kojima i Chef's Table at Brooklyn Fare, s tri Michelinove zvjezdice, te Peter Luger's, proglašen jednim od najboljih steakhousea u Americi. Pažnju privlači i Brooklynska pivovara te mnogo hipster friendly dućana, restorana i barova.

Nashville nastavlja tradiciju glazbenog grada

Music City, kako Amerikanci nazivaju Nashville, godinama je turistički popularan, a 2012. ga je posjetilo čak 12 milijuna turista. Kako se očekuje da će broj posjetitelja rasti, grad planira ove godine otvoriti mnogo novih građevina. Među njima je i Music City Center, čije je otvorenje planirano za svibanj, muzej Johnnyja Casha trebao bi prve posjetitelje primiti u proljeće, a očekuje se i proširenje Country Music Hall of Famea. Planirano je i otvorenje barem četiri nova hotela.

Mexico City privlači turiste

Unatoč vijestima o ratu narkoklanova, Meksiko je u prvih šest mjeseci prošle godine, prema podacima tamošnje turističke zajednice, posjetilo više od 12 milijuna ljudi. Popunjenost hotela narasla je za oko sedam posto, a otvoreno ih je mnogo novih. Među novim hotelima je i nekoliko vrhunskih u Mexico Cityju, drugoj turističkoj destinaciji nakon Cancuna. Glavni grad Meksika nudi mnogo zanimljivih stvari, a postao je i pristupačniji posjetiteljima iz Europe uvođenjem nove povoljne linije iz Londona.

Cartagena - stari grad
Kolumbijska Cartagena privlačnija nego ikad

Iako je Kolumbija nekada bila poznata samo po nasilju i trgovini drogom, pretvorila se u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Južnoj Americi. Procjenjuje se da je turizam u toj zemlji od 2002. narastao za 300 posto. Cartagena je najposjećeniji kolumbijski, ali i šarmantni kolonijalni grad na Karipskom moru s mnogo dobrih hotela i pansiona. Nakon istraživanja kolonijalne prijestolnice odmoriti se možete u luksuznom morskom resortu Bocagrande.

London privlači turiste novim građevinama i restoranima

Ljetna Olimpijada odavno je prošla, no ostale su mnoge zgrade, restorani i hoteli sagrađeni zbog stotine tisuća turista koji su ljetos prohujali Londonom. Među novim zgradama izgrađenima uoči Olimpijade je i jedan od najviših nebodera u Europi - Shard - službenog imena London Bridge Tower. Kako se Olimpijada održavala u istočnom dijelu grada, nekada zapuštene i opasne četvrti postale su najzanimljiviji dio Londona. Broj restorana narastao je za 25 posto, a mnogi novi već su dobili prestižne nagrade.

Marseille - europska prijestolnica kulture

Kao europski grad kulture 2013, Marseille će se pretvoriti u kulturno središte koje će ugostiti mnogo priredbi i izložbi cijele godine. Taj grad smješten na mediteranskoj obali izgradio je za ovu godinu nekoliko novih galerija i kulturnih centara kao što su Le Silo, Centre Régional de le Méditerranée (CeReM) i Fonds Régional de l'Art Contemporain (FRAC). Otvoreno je i nekoliko novih hotela, a prva događanja kreću 12. siječnja.

Istanbul - najpopularniji grad Europe

Smješten na mjestu gdje se susreću Europa i Azija, Istanbul je tradicionalno poznat po svojim džamijama, drevnim spomenicima i raskošnim palačama. No u posljednje je vrijeme postao jedan od najpopularnijih gradova koji privlači hipstere, ljubitelje hrane, umjetnosti i mode. U cijelom gradu oronule su zgrade obnovljene, otvoreno je mnogo ugodnih hotela, dizajnerskih dućana i trendi restorana. Noćni klubovi i restorani na Bosporu i u ostalim kvartovima omiljena su mjesta okupljanja, a grad je postao i jedno od novih financijskih središta svijeta.


Marina u katarskoj prijestolnici Dohi
Katar postaje najvažnije odredište moderne umjetnosti

Posljednjih nekoliko godina Katar se etablira kao važno mjesto za modernu umjetnost. Najbogatija zemlja svijeta stvorila je zavidnu kolekciju djela modernih umjetnika kao što su Warhol, Rothko, Murakami i drugi, a ulagala je i u izložbe i umjetničke projekte. Iako već ima nekoliko muzeja, Katar u ovoj godini očekuje otvorenje nacionalne muzejske kuće izgrađene po projektu Jeana Nouvela.

Seul - zanimljiv zbog k-popa

K-pop zvijezda Psy osvojio je svijet hitom 'Gangnam Style' skrenuvši pažnju na otmjeni kvart Gangnam-Gu u Seulu. Podaci korejske turističke zajednice pokazuju da je od lansiranja tog hita u srpnju broj turista koji su posjetili Južnu Koreju porastao za devet posto. Tu je zemlju posjetilo više od 10 milijuna turista, a novi se porast od pet do sedam posto očekuje i ove godine. Turoperatori su također iskoristili uspjeh Psyevog hita pa su u ponudu uvrstili obilazak naselja Gangnam.

Luksuzni safari u Tanzaniji

Avanturisti koji tragaju za iskustvima u netaknutoj prirodi trebali bi razmisliti o posjetu Tanzaniji, zemlji s najimpresivnijim parkovima prirode i mjestima za safari. Sjever Tanzanije poznat je po dvije glavne turističke atrakcije – nacionalnom parku Serengeti i krateru ugaslog vulkana Ngorongoro. No turisti koji tragaju za izoliranijim područjima i autentičnijim iskustvom trebali bi se uputiti u manje poznate parkove na jugu zemlje - Ruaha i Selous - do kojih se može doći kratkim letom iz glavnog grada Dar Salaama.