NOVA OVISNOST

Kineske klinike za odvikavanje od interneta – leglo brutalnosti

27.08.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Smatra se da je u Kini oko 10 milijuna djece i tinejdžera ovisno o internetu. Stoga i ne čudi nicanje kampova i klinika za odvikavanje od interneta

Smatra se da ih ima više od 400. Međutim, sve je više prijava o brutalnim metodama koje se ondje koriste. Tako nije bilo rijetko da su se koristili i elektrošokovi kao metoda liječenja, no srećom to je zabranjeno.

Javnost je šokirala vijest o smrti dvojice tinejdžera upravo u kampovima za odvikavanje od interneta, a treći je tinejdžer još u bolnici nakon što su mu otkazali bubrezi jer je bio pretučen. Roditelji preminulih tinejdžera dobit će novac. Obojica tinejdžera umrlo je zbog posljedica premlaćivanja.

U nekim kampovima tinejdžeri stoje poredani kao vojnici i ponavljaju krilatice poput: 'Jedinstvo je snaga, naš duh snažniji je od željeza.' Buđenje je obično u šest sati ujutro, potom idu vježbe trčanja, pa terapije koje traju po cijeli dan, a jedini prekid je sat vremena na bazenu. Odlazak na spavanje je oko 21.30. Cilj je, kažu u klinikama, ne dati ovisnicima da uopće stignu napraviti kakvu nepodopštinu.