SPREMA SE OPERNI BAL

Kim Kardashian i bečki 'kralj žbuke'

16.02.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Građevinski tajkun Richard Lugner zvani Žbuka na tradicionalni bečki Operni bal 27. veljače stiže u pratnji američke it-cure Kim Kardashian. Već 23 godine on za tu noć iznajmljuje stare glumice, ocvale aristokratkinje i nove starlete kao ukras svoje balske lože i trofej na plesnom podiju Bečke opere. U pratnji 81-godišnjeg tajkuna napoleonskog stasa, zgužvana lica i spuštenih očnih kapaka, sličnog Bernieju Ecclestoneu, izredale su se 'rent-a-zvijezde' od Sophie Loren i Sare Ferguson, do Paris Hilton i Berlusconijeve Rubi

Nema Bečanina koji ne zna za Richarda Lugnera. Možda neće znati što sve posjeduje 81-godišnji građevinski tajkun zvani Žbuka – jedan od najvećih prodajnih centara u Austriji Lugner City, Lugner Kino City s 11 dvorana plus ostale nekretnine – ali će vam svatko nabrojati svjetske dame koje su ga od 1991. naovamo pratile na čuvenom bečkom Opernom balu.

Tajkun napoleonskog stasa, zgužvana lica i spuštenih očnih kapaka obožavao se bečkom Operom prošetati ruku pod ruku s Joan Colins, Ivanom Trump, Sophiom Loren, Sarom Ferguson, Raquel Welch, Faye Dunaway, Pamelom Anderson, Paris Hilton, Ditom Von Teese, Brigittom Nielsen, Mirom Sorvino, Berlusconijevom barskom plesačicom Ruby Rubacuori... Stare glumice, ocvale aristokratkinje, nove starlete, glavno da je iz uvoza, pa će i ove godine, 27. veljače, na Opernballu 2014. zaplesati valcer s it-curom Kim Kardashian.

Lugnerove pratilje zovu 'damama za jednu noć' ili 'rent-a-star', jer ih Lugner Žbuka za bal svih balova iznajmi za nekoliko desetina tisuća eura kao ukras njegove balske lože i trofej na plesnom podiju pred milijunima gledatelja izravnih TV-prijenosa i reportaža.

Na pressici ovih dana uoči Bala, sazvanoj zbog dolaska 'Kim K. Superzvijezde', Žbuka je dao naslutiti da ovoga puta nije riječ o desetini, nego stotini tisuća eura honorara, uz pristojan smještaj i prijevoz privatnim zrakoplovom, angažiranje najbolje bečke vizažistkinje, frizerskog svjetskog prvaka Wilhelma Huellerbranda i osobnih tjelesnih čuvara. Kim za uzvrat mora doći bez zaručnika i bebe i utegnuti figuru raskvašenu nakon nedavna poroda.


'Građevinski lav' već neko vrijeme posao prepušta dvojici sinova i, iako malo rasklimanih zubi, posvećuje se ženama. Izgledom parira Bernieju Ecclestoneu i pojavljuje se na glamuroznim mjestima kao što je Berlinale, no Operni bal za svakog je Bečanina, pa i njega, mjesto broj jedan, društveni Olimp do kojeg stignu samo najveći. Ali samo neki to čine u društvu Kim Kardashian. Budući da ga je prije četiri godine Lindsay Lohan ostavila na cjedilu, Lugi od tada naručuje i rezervu – ove godine Miss svijeta 2011. Ivianu Sarcos iz Venezuele.

Svake godine u siječnju i veljači austrijska se metropola zavrti u tričetvrtinskom taktu, pretvarajući se u najveći plesni podij na svijetu – u gradu se održava 450 balova! Svaka značajnija društvena ili strukovna udruga priređuje svoj: pekari, bankari, advokati, željezničari, Bal gradišćanskih Hrvata, Hrvatski bal. Operni je najveći, najbogatiji, najelegantniji, bal svih balova, spektakl u 'najljepšoj dvorani na svijetu', društveni događaj godine koji se priprema cijelu godinu i prepričava od veljače do veljače, vašar hedonizma i bogatstva, zvučnih imena, lenti i ordenja, večernjih toaleta, frakova i nakita, cvijeća i pjenušca, Straussa i Lehara, ekstravagancije svih vrsta i svih vrsta pozlate. Na njega se sjati cijela politička garnitura Austrije, predsjednik i kancelar s počasnim gostima, stranim državnicima i političarima, od španjolskog kralja Juana-Carlosa, do bivšeg predsjenika Mesića i premijera Sanadera, ministri i zemaljski poglavari, bankari, poduzetnici, elita plave krvi i pripadnici diplomatskog zbora. Bal je bio i ostao neformalna vaga za odmjeravanje društvene i političke težine.

Na toj vazi bogatstva, političke moći i taštine, Richardu Lugneru uspjelo je što nije ni jednom Bečaninu: na voajerskom spektaklu prve klase s fantastičnom gledanošću na malom ekranu, na crvenom tepihu ispred ulaza u Operu stotine fotoreportera s jednakom pozornošću dočekuje njegovu trofejnu gošću, kao i počasnog gosta austrijskog predsjednika. U to sam se i sama uvjerila kao gošća Bala u vrijeme kada se uz tadašnjeg predsjednika Thomasa Klestila i Stipu Mesića, bečki građevinar prošetao s pokojnom Farrom Fawcett.

Ono što je 'najpoznatiji austrijski potrošač viagre' u početku koristio kao dobar trik za reklamiranje poslovnog carstva, pretvorilo se u strast starca kojemu je privatni život postala reality sapunica. I to doslovce, jer je od 2003. po uzoru na 'Osbourne' austrijska privatna mreža ATV producirala stotinu nastavaka trakavice 'Lugnerovi', sa Žbukom kao glavnom zvijezdom, bivšim ženama i sadašnjim priležnicama. A ima ih dosta. Nakon razvoda 2007, četvrtu suprugu Christinu zvanu Mausi (Mišić) naslijedio je mali zoološki vrt: 37-godišnja Bettina Kofler zvana Hasi (Zečić), sisata Nina Bruckner zvana Bambi, ukrajinska prvakinja svijeta u plesu na štangi Anastasija Sokolova zvana Katzi (Mačkica) i pjevačica u nastajanju Bahati Venus zvana Kolibri.

Bettina-Zečić se tužila da joj se obraćao kao kućnom ljubimcu i za odmora u Turskoj razgovarao više s medijima, nego s njom. Što stariji, medijski junkie je očito ovisniji o medijskoj pozornosti, pa je – kako reče ukrajinska Mačkica - 'svaki dan bez medija za njega izgubljen dan'. A Richard Lugner doista ne gubi dane. Iz balske lože 2009. najavio je kandidaturu na izborima za predsjednika Austrije, što su mediji shvatili tek kao samopromotivni trik.

Tako se u srce okamenjene KundK kulture, kakav je Operni bal s habsburškim dvorskim sjajem i debitantkinjama u bijelim haljinama, ugurao živopisni tajkun bez pedigrea. Njegov tradicionalni dolazak na Bal u društvu plaćenih pratilja uspoređuju s običajem visokog društva iz vremena Mozarta, kada su moćnici na takve društvene spektakle dolazili u pratnji trofejnih kurtizana, pa ga Bečani – kaže ironično jedan njemački komentator – trebaju doživljavati kao čuvara austrijske tradicionalne kulture, a ne kao dvorskog zabavljača.