OPASNO PO ZDRAVLJE

Kemijsko ravnanje kose može uzrokovati rak

28.02.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Kemijsko ravnanje kose, poznato pod nazivom 'brazilsko peglanje', opasno je po zdravlje i može izazvati trajne posljedice po zdravlje, pa čak i rak

'Brazilsko feniranje', odnosno ravnanje kose uz pomoć kemikalija, posljednjih je godina bio veliki hit među ženama koje su svoje kovrče željele ukrotiti barem na neko vrijeme. Nedavno je pak utvrđeno da taj proces nije nimalo bezazlen. Najčešće pritužbe onih koji su postupak isprobali, bez obzira na to je li riječ o frizerima ili njihovim klijentima, bile su peckanje očiju, problemi s disanjem, vrtoglavica, pa čak i nesvjestica tijekom izlaganja procesu ravnanja kose.

Nakon pažljivijeg proučavanja sastava ovog popularnog kemijskog tretmana za ravnanje kose, koji je uslijedio nakon brojnih pritužbi, utvrđeno je da u sebi sadrži formaldehid, kemijsku supstancu koja se svrstava u potencijalne kancerogene tvari. Dok američka Agencija za hranu i lijekove još  istražuje je li to točno, kanadske i francuske vlasti već su izdale upozorenje o mogućim opasnostima ovog postupka, a podignuto je i nekoliko sudskih tužbi potaknuto posljedicama 'brazilskog feniranja'.

Proizvođači pak i dalje tvrde da je njihov proizvod posve siguran za zdravlje te da u sebi ne sadrži formaldehid.