BEZ GRIŽNJE SAVJESTI

Keksi u kojima smijete uživati i za doručak

17.02.2015 u 06:56

Bionic
Reading

Zašto dan ne biste započeli keksima, ali onima u zdravoj verziji, od zobi, sušenog voća i tamne čokolade

Zob ima puno više vlakana od ostalih sličnih namirnica te nas dulje drži sitima, a poznato je i da snižava razinu 'lošeg' kolesterola.

Znanstvenici i nutricionisti u novoj studiji objavljenoj u Annals of Nutrition & Metabolism pokazali su da nas zobena kaša može zadržati dulje sitima te da ćemo nakon takvog obroka pojesti 30 posto manje za ručak.

Ako žudite za slatkim zalogajima, ispecite ove zasitne i zdrave keksiće, a za još zdraviju verziju obični maslac zamijenite onim od badema.

369265,369389,369589,369707

Potrebni sastojci:

3 velike, prezrele banane
80 g maslaca
2 velike žlice meda
čajna žlica ekstrakta od vanilije
320 g zobi
čajna žlica praška za pecivo
1/4 čajne žlice cimeta
1/4 čajne žlice soli
70 g čokolade od 70% kakaovca
30 g sušenih brusnica

Priprema

Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva, a na lim stavite papir za pečenje.

U velikoj zdjeli zgnječite banane vilicom, dodajte omekšali maslac, med i ekstrakt vanilije te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: zob, prašak za pecivo, cimet i sol. Suhe sastojke polako dodajte u zdjelu s mokrim sastojcima i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte komadiće čokolade i brusnice.

Žlicom vadite smjesu i stavljajte na pripremljeni lim, pazeći da ostavite 3-4 cm razmaka između keksića.

Pecite ih 12-14 minuta ili dok ne poprime zlaćanu boju na rubovima. Neka se hlade dvije do tri minute te ih tek nakon toga prebacite na stalak za hlađenje kolača da se potpuno ohlade.