TANGE SU PROTJERANE

Kakvo se donje rublje nakon 40 godina vratilo u modu

06.08.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Potreban je ciklus od nekih 40 godina da se određen stil donjeg rublja ponovno vrati u modu, pokazalo je novo istraživanje

Vintage izgled dame i muškarca koji je u spavaćim sobama vladao sedamdesetih, opet se vratio u modu. U međuvremenu, iz ženskih su ladica protjerane hiperoskudne G-tangice i pretjerano podloženi grudnjaci i neće se vratiti do 2030. godine.

Što nam to govori? Stručnjaci tvrde da je kod odjeće potreban ciklus od 50 godina da se opet vrati u modu. Teoriju je još 1937. razvio povjesničar mode James Laver, te je nazvana 'Laverov zakon', no čini se da ona pada u vodu barem kad je o donjem rublju riječ.

Naime, novija istraživanja, koja je proveo brand donjeg rublja Ultimo, pokazala su da žene ispod odjeće žele izgledati na uvijek noviji seksi način kako bi zaintrigirale partnere. Tako se ciklus trendova kod donjeg rublja mijenja deset godina brže.

Tako su se, primjerice, blago podloženi grudnjaci s čipkom, koje je osmislio brend Wonderbra 50-ih, u modu vratili 90-ih kroz kampanju Hello Boys. Goleme gaće iz 50-ih oživjela je Bridget Jones 90-ih. Zašiljeno poprsje isfurala je Madonna također devedesetih, no preteča je bila Merlinka koja je takve grudnjake nosila pedesetih. Nadalje, potkošulje su bile moderne 20-ih, zatim su ih oživjeli hipiji 60-ih, a onda su se 90-ih ponovno nosile, i to ispod jakni!

Što se upravo vratilo u modu? Grudnjaci s izrezuckanim dijelovima, koji su najprije stigli u seksi shopove, i to još 70-ih. Nose se i prozirni čipkasti grudnjaci i gaćice u živahnim bojama, kakve odlično prodaju Selfridges and Agent Provocateur.

Zvijezde koje su već usvojile stil sedamdesetih u obliku dubokih grudnjaka i još dubljih gaćica, onih koje sežu sve do pojasa su Madonna, Victoria Beckham, Nicki Minaj i Rihanna.

I Primark i Marks&Spencer odnedavno prodaju vlastite verzije donjeg rublje kakve su prodavali i sedamdesetih.