TESTIRAJTE GA

Kakvi se muškarci ženama sviđaju?

03.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Što vam o njemu govori način na koji se ponaša u blizini djece? Mnoge žene toga uopće nisu svjesne, ali u takvim situacijama donose sudove o kvaliteti muškarca

Vi želite djecu, a on baš i ne. Hoće li pobjeći glavom bez obzira i ostaviti vas na cjedilu kada dođe do ključnog trenutka, ili ćete tu situaciju – nesvjesno – izbjeći i poštedjeti se

Ma koliko bio zgodan, ako nije zainteresiran za djecu - nije ni seksi

muke i razočaranja? Zanimljiva serija istraživanja pokazuje da žene ovaj faktor automatski uzimaju u računicu i bez da o tome razmišljaju, pa muškarce koji su hladni u susretu s djecom jednostavno percipiraju manje fizički atraktivnima!


Kristina Durante, postdiplomantica teksaškog sveučilištu u Austinu,  provela je istraživanje u kojem je različitim skupinama žena prikazivala fotografije istih muškaraca u dvije različite situacije. Na jednoj bi fotografiji on bio zauzet bavljenjem s djetetom, a na drugoj bi bio zadubljen u neko svoje štivo, potpuno nezainteresiran za dijete koje je kraj njega sjedilo i plakalo. Od žena koje su te fotografije gledale nije se tražilo da procijene koliko je on dobar čovjek ili koliko je dobar otac, niti što misle o njegovu ponašanju. Pitalo ih se samo koliko je on fizički atraktivan.

Željeti potomstvo je seksi
Zamislite, iako se radilo uvijek o istom muškarcu – dakle objektivno uvijek jednako atraktivnom muškarcu – on je dobivao puno više ocjene atraktivnosti kada su žene gledale sliku na kojoj se bavio djetetom, nego kada su gledale onu na kojoj ga je ignorirao. Istraživači su iz ovoga zaključili da žene automatski u svoju procjenu poželjnosti neke osobe kao partnera ukalkuliraju i njegovu spremnost na ulaganje u potomstvo – čak i kad one same o potomstvu još ni ne razmišljaju.

U sličnom su istraživanju provedenom na kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari ženama pokazivane fotografije lica muškarca kojima su istraživači prethodno izmjerili razinu testosterona i ispitali njihov interes za djecu. Od ispitanica se, osim atraktivnosti lica, na fotografijama tražilo i da procijene koliko su ti muškarci maskulini, koliko vole djecu te koliko bi se one bile spremne s njima upustiti u kratkoročnu, odnosno, dugoročnu vezu.

Pokazalo se da žene – samo na osnovu lica - uspješno procjenjuju koliko su muškarci zainteresirani za djecu i kolika im je razina testosterona (one s prethodno izmjerenom višom razinom testosterona su procjenjivale maskulnijima). Nadalje, ove s višom razinom testosterona su procjenjivale atraktivnijima za kratkoročnu vezu, ali ove za koje su procijenile zaineresiranijima za djecu su procjenjivale atraktivnijima za dugoročnu vezu.